BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szlovák alkotmányba bekerülhet a felső nyugdíjkorhatár

Az alkotmányban rögzítenék és előreláthatóan 65 évben szabnák meg a maximális nyugdíjkorhatárt Szlovákiában, az erről szóló törvény már júniusban a parlament elé kerül – jelentette be Robert Fico, az előterjesztéssel élő legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány – Szociáldemokrácia elnöke pozsonyi sajtótájékoztatóján pénteken.

A nyugdíjkorhatár jelenleg 62 év és mintegy négy és fél hónap Szlovákiában. A nyugdíjkorhatár a hatályos szabályozás szerint évente változik, ennek mértékét egy erre kialakított szorzó alapján számolják ki, a mindenkori átlagéletkor figyelembevételével.

Ennek a rendszernek a néhány évvel ezelőtti bevezetése óta a nyugdíjkorhatár évente valamivel több, mint két hónappal emelkedik. Ez a rendszer nem tartalmaz kitételt arra vonatkozóan, hogy meddig emelkedhet a nyugdíjkorhatár.

A nyugdíjkorhatár változtatásának ezt a módját még az előző kormányzati ciklusban, Robert Fico második kabinetjének idején vezették be.

Forrás: AFP

Azzal, hogy maximális felső határt kellene szabni a nyugdíjaskor emelkedésének, Szlovákiában először a szakszervezetek álltak elő tavaly ősszel. A követelést később az Irány tavaly októberi kongresszusán már célkitűzésként fogalmazták meg, s a tervet mostanra öntötték kézzelfogható formába.

Nem hagyhatjuk, hogy az emberek halálukig dolgozzanak

- szögezte le a módosítást indokolva pénteken Robert Fico, aki a kormányfői posztról márciusban történt kényszerű távozása után megmaradt pártjának élén. Kifejtette:

a tervezetben szereplő 65 éves korhatár még nem végleges, elképzelhető, hogy olyan változatot hagynak majd jóvá, amelyben a gyermeket nevelő nőknél a nyugdíjkorhatárt ennél alacsonyabban határoznák meg.

Az alkotmány módosítására háromötödös többségre – több, mint 90 szavazatra – van szükség a 150 fős szlovák parlamentben. A törvényhozásban a kormánykoalíció 78 képviselői mandátumot tudhat a magáénak, így a javaslat jóváhagyására ellenzéki voksokra is szüksége lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.