BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Kreml szerint Oroszország nélkül nem jöhetett volna létre a Trump-Kim csúcstalálkozó

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető találkozója megerősítette, hogy a Koreai-félszigeten kialakult helyzet politikai rendezésének nincs alternatívája – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője

A találkozó eredményeit még alaposan ki kell elemezni, de már magát azt a tényt, hogy a találkozó létrejött, és hogy a közvetlen párbeszéd megkezdődött, csakis üdvözölni lehet

– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában.

A szóvivő azt is mondta, hogy az ilyen találkozók, függetlenül attól, hogy milyen eredménnyel zárulnak, hozzájárulnak a feszültség csökkenéséhez a félszigeten, és eltávolítják a helyzetet attól a kritikus ponttól, ahova az alig néhány hónapja sodródott.

Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök mindig is azt hangoztatta, hogy a politikai és diplomáciai eszközökkel történő rendezés, a közvetlen párbeszéd az egyetlen járható út.

Fotó: MTI/AP

Peszkov közölte, hogy Putyin csütörtökön fogadja Kim Jon Namot, az észak-koreai Legfelsőbb Népi Gyűlés (törvényhozás) elnökségének elnökét, aki a labdarúgó világbajnokság ünnepélyes megnyitójára érkezik az orosz fővárosba.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy

az amerikai-észak-koreai csúcs nem jöhetett volna létre Oroszország és Kína kulcsfontosságú szerepe és álláspontja nélkül, amelyekre szerinte a jövőben is igény lesz.

A politikus hangot adott meggyőződésének, hogy a békés rendezés optimalizálásában, a megállapodások végrehajtásának elérésében nagy jelentősége lesz a hathatalmi – az Észak- és Dél-Korea, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Japán – közötti együttműködésnek.

Donald Trump amerikai elnök és a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kedden Szingapúrban találkozott egymással.

Donald Trump be akarja írni magát a történelembe

Trump egy jelentős külpolitikai sikert akar besöpörni – különösen olyat, amilyet az elődje, Barack Obama nem volt képes – amely meg is alapozhatja a 2020-as újraválasztását.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.