BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar csapat bizakodva várja a keddi eredményhirdetést

Bizakodva várja a magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny idén Torinóban megrendezett európai döntőjének keddi eredményhirdetését az első, hétfői versenynap után.

A világ legrangosabb gasztronómiai megmérettetésének tartott szakácsverseny kontinensdöntőjén két nap alatt Európa tíz-tíz országának egy-egy szakácsa méri össze tudását, közülük tízen juthatnak tovább a 2019-es lyoni világdöntőbe. A Magyarországot képviselő Pohner Ádám az első napon versenyezhetett; munkáját Vomberg Frigyes coach, Csillag Richárd commis (segéd) és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke segítette.

Hamvas Zoltán elmondta, hogy idén a vegetáriánus ételek zsűrijében vett részt, ennek alapján megállapította:

amit elterveztünk és begyakoroltunk, ami a versenytémánk volt, azt sikerült megvalósítani.

Mint hangsúlyozta, a mezőny második fele majd csak a második napon versenyez, így csak kedd este derül ki, melyik csapatoknak sikerült a 2019-es lyoni világdöntőbe jutniuk.

A Bocuse d'Or európai mezőnyében öt ország csapata mindig erős teljesítményt nyújt, öt-nyolc nemzet alkotja általában a középmezőnyt, néhány kevésbé sikeres résztvevő előtt

– emlékeztetett a szakember, hozzátéve: noha nem kóstolhatta mindegyik fogást, és korai lenne még jósolni, a hétfőn látottak alapján mégis arra számít, hogy Pohner Ádámnak sikerül a továbbjutás.

Fotó: Marco Bertorello / AFP

A több mint ötórás szakácsverseny résztvevőinek a gasztronómiai hagyományáról ismert Piemonte tartomány klasszikus termékeit is fel kell használniuk, például a Castelmagno sajtot, Fassona Piemontese marhafilét, Sant'Andrea típusú Baraggia Biellese e Vercellese rizst, valamint piemonti borjúmirigyet.

A versenyzők egy kötelezően felhasználandó, meglepetés alapanyagot is kaptak, amelyről csupán a döntő előtti napon derült ki, hogy a spagetti lesz. Hamvas Zoltán elmondása szerint voltak már árulkodó jelek, hogy esetleg egy tésztaféle lesz a meglepetés alapanyag, mert már három napja kiderült, hogy lisztet nem lehet majd bevinni a versenyre.

A magyar csapatot szép számú, mintegy hatvan-hetven fős szurkolócsoport buzdította Torinóban, így már hétfőn igen jó volt a rendezvény hangulata, noha a hagyományosan a legnagyobb táborral rendelkező csapatok – Norvégia, Svédország és Dánia –, valamint a házigazda Olaszország csapatai csak kedden szállnak versenybe – számolt be a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.