BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kanada kiborult Trump személyeskedése miatt

A kanadai parlament képviselőháza egyhangúlag elítélte hétfőn, hogy Donald Trump amerikai elnök személyeskedőn támadta Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt, miután Trump már elutazott a G7-es országcsoport hétvégi kanadai csúcstalálkozójáról.

Az erről szóló határozatot az ellenzéki Új Demokrata Párt nyújtotta be, és a ház – ritkán tapasztalható egységben – szavazta azt meg. A határozat szerint Trump és több fehér házi tisztségviselő „becsmérlő, személyeskedő nyilatkozata árt a kétoldalú kapcsolatoknak és a kereskedelmi vita megoldására tett erőfeszítéseknek”

Éles feszültségek jellemezték az idei G7 csúcstalálkozót az Egyesült Államok és transzatlanti partnerei nézeteltérései miatt a kereskedelmi védővámok és a klímavédelem terén,

Donald Trump amerikai elnök a találkozó vége után visszavonta a résztvevők közös kompromisszumos zárónyilatkozatának támogatását.

Trump a Twitter-üzenetében azzal indokolta lépését, hogy Justin Trudeau kanadai kormányfő nem mondott igazat a csúcsot követő sajtótájékoztatóján.

Donald Trump, az Egyesül Államok miniszterelnöke és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök
Fotó: AFP

A kanadai kormányfő ugyanis arról beszélt, hogy „sértőnek találja” az amerikai vámtarifákat, amelyeket Washington mások mellett Kanadára vetett ki.

Fogadkozott, hogy július 1-jétől Ottawa megtorló intézkedéseket hoz az Egyesült Államokkal szemben.

Trump azonban nehezményezte, hogy – szavai szerint – míg a csúcson Trudeau „nyájas és szelíd”, a sajtótájékoztatóján „nagyon tisztességtelen és gyenge” volt.

Az amerikai elnök szerint Kanada óriási vámtarifákkal sújtja az amerikai földműveseket, munkásokat és cégeket, ezért is vonta vissza a zárónyilatkozat támogatását, kormánya pedig „az amerikai piacot ellepő” kanadai gépjárművek ellen fontolgat tarifákat.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.