BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Argentínára emlékeztet a Tango, a SZÓLÓ új bora

Különleges és őszinte bor a tállyai SZÓLÓ-tól a 2014-es évjáratú tango. A régi hagyományokra visszanyúló, flor alatt érlelt tétel a borászat filozófiájával összhangban egy modern stílusú, izgalmas élményt adó bor lett – derül ki a Wineglass Communication közleményéből.

A pince a kezdetektől egymás mellett alkalmazza a modern és a hagyományos technikákat, így a tango három évet pihent a pince sarkában a Tökösmály-dűlőből szüretelt, hárslevelűvel színültig megtöltött, majd lezárt hordóban. Az elkészítéséhez az inspirációt a franciaországi Juraban készített, hártya alatt érlelt vin jaune adta, ugyanakkor

fontos volt a Tokaji borvidéki tradíciók és a saját, tiszta vonalú borkészítési stílusuk megőrzése, amiben hisznek.

A világon három helyen készül flor alatt érleléssel bor:

  • Franciaországban az úgynevezett sárga bor (vin jaune),
  • Spanyolországban a sherry egyes változatai,
  • és Magyarországon a száraz szamorodni.
  • A bor tetején képződő hártya (flor) erjesztőgombák segítségével alakul ki. Van, ahol rásegítenek a képződésére, a SZÓLÓ-nál erre nem volt szükség. A flor alatt egyfajta reduktív környezet alakul ki, mivel az élesztők a borban oldott oxigént is felhasználják, a flor pedig korlátozza az újabb oxigénfelvételt.

    Fotó: Wineglass Communication

    A flor egy borászati kifejezés, amely a kialakuló, különböző vastagságú élesztőfilmre utal a bor felületén, és folyamatosan kölcsönhatásban van a borral, megváltoztatja a bor összetételét, és így végső aromáját és ízét is. Az elmúlt tíz évben a világ több borvidékén is kísérleteznek hasonló technológiával, nem csak a klasszikus régiókban

    – magyarázza Kató András, a Terroir Club vezetője a flor jelentőségét.

    2014 nem volt könnyű évjárat a Tokaji borvidéken,

    kézzel kellett kiválogatni az egészséges és az aszús szemeket,

    melyek szamorodni módjára 12 órán át héjon áztak. A bor új hordóban erjedt és érlelődött 2015 nyaráig, ezután átkerült egy használt aszús hordóba, és úgy döntöttek, hogy inkább hosszú érlelésre szánják, nem nyúlnak hozzá. 2016 karácsonyán vettek belőle mintát – ügyelve arra, hogy ne bántsák a bor tetejét lezáró flort –, akkor érezték, hogy ebben a formában lassabban, finomabban fejlődik, hagyni kell még. További egy év érlelést követően 2018 márciusában derítés és szűrés nélkül került palackba, kén hozzáadása nélkül.

    Fotó: Wineglass Communication

    Annak ellenére, hogy hosszan érleltük, örömmel tapasztaltuk, hogy van benne élénkség és frissesség, a vibrálás mellett pedig mély és komplex, érlelt karaktert is mutat

    – meséli lelkesen Éless Tímea borász. „Nagy rádöbbenés volt a flor, ami elkezd táplálkozni a borból, és a végén hihetetlen egyensúlyt állít be. Hálásak vagyunk a természetnek, és persze szerencsénk van, hogy ilyen a hordó- és pinceflóránk.”

    A bor nevét Tímea férje találta ki.

    Azért lett tango, mert amikor először kóstoltuk készen, Buenos Aires jutott eszembe. Egy külvárosi csehóban fellépő tangótáncos, a fapadló, a füst, mély érzelmek, intenzív hangulatok. Ilyen nekünk ez a bor

    – indokolta a névválasztást Éless Tamás.

    A következő, 2016-ban útjára indított tango is már a hordóban pihen a tállyai pincében, a házaspár pedig kíváncsian várja, hogy milyen utat jár majd be.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.