BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország kilép az ENSZ globális migrációs tárgyalásából

Szijjártó Péter a szerdai kormányülés után jelentette be, hogy a kormány kiszáll a nem kötelező ENSZ-dokumentumot tárgyaló folyamatból.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerdai kormányülés után jelentette be, hogy a kormány kiszáll a nem kötelező ENSZ-dokumentumot tárgyaló folyamatból.

Számunkra Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első számú kérdés, és ez a dokumentum teljes mértékben ellentétes az ország biztonsági érdekeivel

– mondta Szijjártó Péter.

A miniszter azt is mondta, hogy

a kormány álláspontja szerint az ENSZ globális migrációs csomagja ellentétes a józan ésszel és az európai biztonság helyreállításának szándékával is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kormányülést követően sajtótájékoztatót tart
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A dokumentumot szélsőségesnek, elfogultnak, a migrációt ösztönzőnek nevezte a miniszter, szerinte a csomagnak az az alapállása, hogy a migráció jó és kivédhetetlen jelenség.

Szijjártó Péter megjegyezte azt is, a dokumentum vitája során folyamatosan arról volt szó, hogy az jogilag nem lesz kötelező, a végén azonban előírja:

minden egyes országnak saját nemzeti programot kell megalkotnia a csomagban leírtak végrehajtása érdekében.

Egy felvetésre a miniszter megerősítette, hogy Magyarország nem fogad be egyetlen illegális bevándorlót sem az olasz partokat megcélzó hajókról, sem máshonnan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.