BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brexit: a legvadabb dolgokra is felkészül a brit kormány

A brit Brexit-ügyi miniszter szerint a franciaországi Calais kompkikötőjében hosszadalmas torlódásokat okozó alapos vámvizsgálatoknak vethetik alá a Nagy-Britanniából érkező teheráruforgalmat, ha a brit EU-tagság megszűnéséig (Brexit) nem születik megállapodás a kilépés feltételrendszeréről.

A brit kormánynak előkészületeket kell tennie a legrosszabb forgatókönyv-változatok megvalósulására is, köztük arra, hogy a francia hatóságok Calais-ban „szándékosan lelassítják” a határforgalom ellenőrzését

– jelentett ki Dominic Raab brit Brexit-ügyi miniszter a londoni alsóház csütörtöki ülésén, képviselői kérdésre válaszolva. Szerinte ebben az esetben más országok „átjárhatóbb” kikötői felé kellene átterelni az áruforgalmat.

Dominic Raab brit Brexit-ügyi miniszter
Fotó: Tolga AKMEN / AFP

Calais és a szemközti, délkelet-angliai Dover kikötője között évente 2,5 millió kamion fordul meg.

A határellenőrzéstől az éves céges beszámolókon keresztül az élelmiszerellátásig az élet minden területén komoly fennakadásokat okozhat a megállapodás nélküli Brexit. Éppen ezért, ahogy arról a szerdai londoni sajtóértesülések szóltak, a brit kormány különböző készenléti terveket vázol fel megállapodás nélküli kilépés esetére, elkerülendő a fennakadásokat a lakossági ellátásban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.