BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Novemberben érkezik a nyugdíjprémium

November közepén kapják meg az érintettek a nyugdíjprémiumot, amelynek maximális összege 18 ezer forint, magasabb, mint tavaly – közölte hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Mint írták, a nyugdíjprémiumot a bankszámlával rendelkező ügyfelek november 12-én kapják meg, a postai kifizetések pedig november 15-én kezdődnek, a posta által előre meghatározott napokon.

Minden nyugdíjas, akinek a nyugdíja eléri a 80 ezer forintot, a maximális 18 ezer forintra számíthat, így a legnagyobb összeget kapják a 130 ezer forintos átlagnyugdíjjal rendelkezők is.

A 80 ezer forint alatti nyugdíjak esetében a nyugdíjprémium összege arányosan csökken, az 50 ezer forintos nyugdíjban részesülők 11 250 forintot kapnak.

Fotó: AFP

Az ellátást nemcsak az öregségi nyugdíjban részesülők, hanem azok is megkapják, aki nyugdíjra vagy nyugdíjszerű ellátásra jogosultak, így az intézkedés 2,5 millió embert érint.

A kormány 33 milliárd forintot biztosít a kifizetésekre.

Idén a jóval 4 százalék feletti gazdasági növekedésnek köszönhetően fizet a kormány – a 2017-es kifizetés után második alkalommal – nyugdíjprémiumot valamennyi nyugdíjszerű ellátásban részesülőnek – olvasható az Emmi közleményében.

A nyugdíjprémiumot két szám szorzatából lehet kiszámolni: az egyik a GDP változatlan áron számított növekedése – tárgyévben várható – mértékének 3,5 százalékponttal csökkentett összege, a másik a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 ezer forint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.