BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Úgy tűnik, hogy nem biztonságos az Ügyfélkapu, de az üzemeltetője szerint nincs probléma

Még csak a Google böngészőjéből elérhetetlen az oldal, de elképzelhető, hogy a többi böngészőből is az lesz.

A Chrome böngésző elkezdte letiltani az állami Ügyfélkaput, és helyette egy lopásveszélyre figyelmeztető feliratot tölt be – írja az Index.

Az oldal azt írja, hogy most még csak a Google böngészőjéből elérhetetlen az oldal, de elképzelhető, hogy a többi böngészőből is az lesz, ha a kezelői nem javítanak egy hibát, amelyről már jó ideje tudni lehet, hogy probléma lehet belőle.

A Világgazdaság megkeresésére a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) azt válaszolta, hogy az Ügyfélkapu működése jelenleg biztonságos.

A böngésző alkalmazások egy része (Chrome) minősíti nem megfelelőnek az eddig használt „https” protokollt, ami nem azt jelenti, hogy az azon keresztül folytatott adatcsere ne lenne biztonságos, erre a NISZ kiemelt figyelmet fordít

– írták a válaszukban.

Az indexnek egy szakértő azonban azt mondta, hogy

még nincs közvetlen veszély, de ha a helyzet nem változik, abból még baj lehet. A kormány honlapja is titkosítatlan.

Az Ügyfélkapu üzemeltetője nem cserélte le az oldal tanúsítványát, amely igazolja, hogy az oldal biztonságosan működik. Pedig már legalább egy éve tudni lehet, hogy az összes nagyobb böngésző le fogja tiltani azokat az oldalakat, amelyek ilyen tanúsítványt használnak, mert annak a kiadóját megbízhatatlannak ítélték – írja a portál.

Fotó: VG

Az Ügyfélkapu oldalán egyébként azt közölték, hogy november 24-én 09:00 órától 21:00 óráig karbantartást végeznek. Ezen időszak alatt az alábbi szolgáltatások nem lesznek elérhetőek:

magyarorszag.hu, Személyreszabott Ügyintézési Felület, Biztonságos Kézbesítési Szolgáltatás, Tárhely adminisztráció, Tárhely szolgáltatás (Hivatali kapu, Cégkapu, Ügyfélkapu), Ügyfélkapu azonosítás, Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) és így minden más KAÜ-t használó szolgáltatás, Azonosításra Visszavezetett Dokumentumhitelesítés.

A NISZ közlése szerint az új tanúsítvány beszerzése már korábban megtörtént, annak telepítése az állami érdekeltségű rendszerekben folyamatosan zajlik. Az Ügyfélkapu tanúsítvány cseréjére tervezetten 2018. november 24-25-i hétvégén kerül sor, a teljes átállás – a jelenleg még „http”-t használó kormányzati honlapok tekintetében is – 2018. év végéig lezajlik. Ennek megfelelően valamennyi honlap tekintetében a legbiztonságosabb tanúsítvánnyal ellátott protokoll lesz használva az államigazgatásban – írták.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.