BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Theresa May ismét szembenéz a huszonhetekkel

Megkezdődött az európai uniós tagállamok vezetőinek kétnapos csúcsértekezlete csütörtökön Brüsszelben.

Megkezdődött az európai uniós tagállamok vezetőinek kétnapos csúcsértekezlete csütörtökön Brüsszelben, az ülés középpontjában az eredetileg tervezett főbb témák, az euróövezeti reformok és a migráció mellett ismét az Egyesült Királyság kiválása lesz, miután elhalasztották a szavazást a Brexit-megállapodásról a brit parlamentben.

Az ülés megnyitását követően a résztvevők a hagyományoknak megfelelően először Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével egyeztetnek, majd Sebastian Kurz, az EU soros elnökségét betöltő Ausztria kancellárja ad tájékoztatást a korábbi döntések végrehajtásáról.

Theresa May (b)brit kormányfő érkezik a brüsszeli EU-csúcsra
Fotó: Thierry Roge/Belga/AFP/Belgium OUT

A délutáni munkaülésen a tagországok állam- illetve kormányfői először tartanak érdemi véleménycserét a 2021 és 2027 közötti többéves pénzügyi keretről.

Ezután a vezetők külügyekkel, többek között az Azovi-tengeri konfliktussal foglalkoznak, valamint megvitatják a dezinformációs kampányok problémáját. Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök beszámol a minszki egyezmény végrehajtásának állásáról, ezzel kapcsolatban pedig az orosz szankciókról is szó lesz.

A munkavacsorán az Egyesült Királyság távozása után bennmaradó tagállamok vezetői Theresa May brit miniszterelnökkel tárgyalnak a Brexitről, majd a huszonhetek külön is egyeztetnek a kérdésről, illetve a rendezetlen kiválásra való felkészülésről.

Pénteken az egységes piac, a klímaváltozás, a rasszizmus és idegengyűlölet elleni harc, illetve a migráció, s azon belül is a dublini menekültügyi szabályok reformja lesz a fő téma.

Végezetül szokás szerint eurócsúcsot tartanak, a fő téma a gazdasági és monetáris unió további elmélyítése lesz. A szakminiszterek szintjén már megszavazott reformintézkedésekről konkrét döntések és iránymutatások várhatók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.