BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre valószínűbb egy második népszavazás

A briteknek sürgősen konszenzusra kell jutniuk abban a kérdésben, hogy pontosan mit akarnak elérni a Brexittel, különben nem tudnak megállapodni az Európai Unióval. De még ebben az esetben is szinte biztos, hogy el kell halasztani a kilépés időpontját, mert túl kevés idő maradt március 29-ig – mondta a Világgazdaságnak Gálik Zoltán.

A Corvinus Egyetem docense szerint változatlanul az a legnagyobb probléma, hogy az Egyesült Királyság maga sem tudja, hogy mit akar, miközben Brüsszel a tárgyalások kezdetétől konzekvens volt: világossá tette, hogy nem hajlandó veszélyeztetni az egységes uniós piacot.

Ezt tükrözi az a megállapodás is, amelyet az alsóház kedd este 202-432 arányban elutasított, miközben korábban azt is világossá tette, hogy nem fogad el egy esetleges megállapodás nélküli Brexitet sem.

A kialakult patthelyzet megoldásához először a parlamentben kell közös álláspontra jutni, majd a társadalommal is el kell fogadtatniuk az új tervet, ehhez azonban idő kell

– hangsúlyozta Gálik.

Theresa May egyeztet a Munkáspárttal és a többi parlamenti erővel, de tanácsadói szerint az alapkérdésekben nem kíván engedni. A kormány következő tervezett lépéséről hétfőn számol be az alsóházban, és a képviselőknek lehetőségük lesz előterjeszteni alternatív javaslatukat, bár egyelőre semmiféle megoldás nincs, amelyet a parlament többsége támogatna.

Fotó: Ben Stansall/AFP

Az alsóház kedden elsősorban azért utasította el a kilépési megállapodást, mert nem fogadják el az ír–északír határ nyitva tartásához szükséges pótmegoldást, sem pedig az eddig adott garanciákat arra, hogy az EU nem szándékozik tartósan fenntartani ezt a rendszert. A szakértő szerint elméletileg nem lehetetlen kivenni ezt a részt az egyezményből, de ehhez Írországnak, az Európai Uniónak és az Egyesült Királyságnak is módosítania kellene a saját határőrizeti szabályozását, ami szintén időigényes folyamat.

A kialakult helyzetben a szakértő egyre valószínűbbnek tart egy újabb Brexit-népszavazást, azonban nem mindegy, hogy milyen kérdéseket tesznek fel. Az eddigi felmérések szerint valószínűnek tűnik, hogy ezen már a maradáspártiak győznének, mert a mintegy 1,5 millió első szavazó többsége az EU-t választaná, a 2016-ban a kilépésre szavazók közül pedig már sokan nem élnek – emlékeztetett Gálik Zoltán.

Túlélte a bizalmi szavazást a brit kormány

A várakozásoknak megfelelően bizalmat szavazott a brit kormánynak a londoni alsóház szerda este. A kormány mellett 325, ellene 306 képviselő voksolt.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.