BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erejét fitogtatja Pakisztán és India

Bár fegyveres szempontból csak a héten eszkalálódott az India és Pakisztán közötti feszültség, a február 14-i kasmíri merényletre kereskedelmi szempontból már korábban reagált Újdelhi: több pakisztáni árura is 200 százalékos vámot vetettek ki.

A japán jen és a svájci frank is erősödött szerda napközben a dollárral szemben, miután az India és Pakisztán közötti feszültségek a kockázatosabb piacok felől a biztonságosabb eszközök felé terelték a befektetőket – írja a Reuters.

A pakisztáni légierő szerdán behatolt India légterébe, és lelőtt két indiai harci repülőgépet, egy nappal azután, hogy indiai repülők megelőző csapást mértek Pakisztán területén fegyveres táborokra. Az események gócpontja az volt, hogy február 14-én öngyilkos merénylő végzett Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén az indiai rendőrség negyven tartalékosával.

Pakisztán szerdán lezárta az ország teljes légterét, India csak az északi területeken rendelkezett hasonlóképpen. A Világbank decemberi jelentésében azt írta, hogy

a Pakisztán és India közötti kereskedelem éves összértéke akár 37 milliárd dollár is lehetne, de a 2017–2018-as pénzügyi évben ennek mindössze a töredéke, 2 milliárd dollárnyi volt.

A két ország kereskedelmi kapcsolatát a Világbank szerint mesterségesen felállított határok rontják, például a bizalom hiánya, továbbá az is, hogy Pakisztán számos esetben azért vet ki magas vámokat bizonyos termékekre, hogy a hazai cégeket védje.

Fotó: AFP

A kapcsolat azonban tovább romlott a február 14-i kasmíri merénylet után. India 200 százalékra emelte a vámot több Pakisztánból importált árura, például olajipari termékekre és ásványi ércekre. A vámemelés kiterjedt a Pakisztánból importált két fő termékcsoportra, a friss gyümölcsökre és a cementre is, az előbbire korábban 30–50 százalékos vámot vetettek ki, az utóbbira pedig 7,5 százalékosat. A bejelentés után az indiai gyártók jelentős része lemondta minden pakisztáni rendelését. Asad Umar pakisztáni pénzügyminiszter kijelentette:

India „irracionális és esztelen” döntése nem üt mély lyukat a pakisztáni gazdaságon, sőt visszafelé sül majd el. Sajtóinformációk szerint azonban az ország devizatartaléka jelentősen visszaesett, és mindössze két hónapnyi import fedezésére lenne elegendő. Pakisztán egy újabb, 12 milliárd dolláros mentőcsomagról tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal.

India szintén szorult helyzetben van, elemzők szerint Narendra Modi miniszterelnök az idén esedékes parlamenti választások előtt kénytelen megmutatni az indiai állampolgároknak, hogy meg tudja védeni az országot, és nem söpri a szőnyeg alá a pakisztáni támadást. Modit sok kritika érte amiatt, hogy nem fordított elegendő figyelmet a feldolgozóiparra, és nem gondoskodott a munkahelyteremtés fellendítéséről. A helyzetét ráadásul tovább nehezítheti, hogy az elemzők becslései szerint 2018 utolsó negyedévében a GDP-növekedés 6,9 százalékos volt éves összevetésben a harmadik negyedévben regisztrált 7,1 százalékos ütem után.

Miután mindkét ország rendelkezik atomfegyverekkel, a többi közt Moszkva is önmérsékletre szólította fel a feleket. Imran Hán pakisztáni kormányfő szerda tárgyalásokat kezdeményezett Indiával. Kijelentette: a szerdai akcióval az volt a céljuk, hogy India tudomására hozzák, hogy az agresszióra mindenképp válaszolnak, ám a rendelkezésre álló fegyverek mellett nem engedhetik meg a feszültség eszkalálódását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.