BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A parlament csak alternatívákat tesztel

Alternatívákat keres a brit alsóház az Európai Unióval kötött kilépési megállapodás helyett.

Szerdán szavaz a brit alsóház azokról a javaslatokról, amelyek alternatívái lehetnek a kormány és az Európai Unió által kötött kilépési megállapodásnak. A font némileg erősödött tegnap, miután a parlament előző éjszaka 329 szavazattal 302 ellenében kivette a Brexit-folyamat irányítását a kormány kezéből. A nem kötelező szavazásokkal azt próbálják kideríteni, milyen megoldások elfogadásához biztosítható reális eséllyel parlamenti többség – ha egyáltalán létezik ilyen.

Forrás: AFP

Olyan forgatókönyvek is napirendre kerülhetnek, amelyek ellentétesek azokkal a célokkal, amelyek miatt az Egyesült Királyság eredetileg a kilépés mellett döntött. Ilyen például a Brexit utáni vámunió a 27-ekkel, amely jelentősen korlátozná, hogy London szabadkereskedelmi megállapodásokat kössön az EU-n kívüli országokkal.

Opció az is, hogy az ország tagja maradna az egységes európai piacnak, ami garantálná az áruk, szolgáltatások és személyek szabad áramlását, miközben az Egyesült Királyság – és a szavazók – számára elsődleges fontosságú a bevándorlás feletti ellenőrzés visszaszerzése.

Theresa May kormányfő változatlanul azt tervezi, hogy „amennyiben lehetséges”, a héten ismét szavazásra bocsátja a kilépési megállapodást is, vagyis reményei szerint sikerül megszerezni hozzá a kellő támogatottságot. Erre egyelőre változatlanul semmi esély, a kormánytöbbséget biztosító északír Demokratikus Unionista Párt (DUP) a legfrissebb hírek szerint inkább a határidő meghosszabbítását támogatja.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.