BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehéz helyzetben a közétkeztetők

A Vimosz szorgalmazza a munkahelyi vendéglátás 27 százalékos áfakulcsának csökkentését, mert a szektor jövedelmezősége folyamatosan csökken.

Az árajánlat összegének kizárólagossága ellen érvelnek, és a minőségi kritériumok fontosságára igyekeznek rávilágítani a közbeszerzéseknél azok a cégek, amelyek európai érdekvédelmi szervezete, a FoodServiceEurope a szektorra szabott ajánlásokat tartalmazó európai kézikönyv összeállításán dolgozik.

A nemzetközi szervezetben a legnagyobb magyarországi közétkeztető vállalatokat a Turisztikai és Vendéglátóipari Munkaadók Szövetsége, a Vimosz képviseli. Böröcz Lajos, a szövetség főtitkára a Világgazdaságnak kifejtette:

az évi 120 milliárd forintos hazai piac szereplőinek egyik legnagyobb problémája a néha több hónapig húzódó kintlévőségek behajtása mellett az, hogy közbeszerzést nyerni egyre inkább csak az alacsony árakkal lehet.

Emiatt viszont sok fejfájást okoz az Emmi-rendeletnek való megfelelés, a kellő képzettségű és létszámú szakszemélyzet biztosítása, szabályszerű alkalmazása.

Forrás: MW

A Vimosz továbbra is szorgalmazza – és nem csak a magyarországi közétkeztetési piac 60 százalékát lefedő tucatnyi tagszervezete érdekében – a munkahelyi vendéglátás 27 százalékos áfakulcsának csökkentését, mert a szektor jövedelmezősége folyamatosan csökken, a tárgyi eszközök megújítására nem telik. Ráadásul a munkahelyi vendéglátás forgalma az évek óta dinamikusan növekvő, kedvezményes áfával működő kereskedelmi vendéglátáséval szemben stagnál.

A vendéglátás, illetve a közétkeztetési piac kifehérítése Európa-szerte nehéz feladvány a helyi államigazgatásnak – hangsúlyozta Böröcz Lajos.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.