BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre nagyobb a baj Hongkongban

Demokráciapárti aktivisták körülvették a hongkongi repülőteret és akadályozták az utasok bejutását a légikikötőbe vasárnap.

Tüntetők ismét akadályozzák a hongkongi repülőtér működését, nem engedték be az utasokat a légikikötőbe. A hongkongi vasúti társaság eközben a kormányzat és a reptéri hatóságok kérésére leállította a repülőtérre vezető vasúton a forgalmat. A South China

Morning Post című napilap úgy tudja, hogy hatvan buszjáratot is felfüggesztettek.

Egy neve elhallgatását kérő tiltakozó újságíróknak azt mondta, a repülőtér megszállásával fel akarják hívni a világ figyelmét a nagyobb demokráciáért folyó küzdelmükre és arra, amit a kormányzat és a rendőrség tesz velük.

A hongkongi rendőrség közleményben azonnali távozásra szólította fel az aktivistákat.

Az aktivisták ülősztrájkja miatt a repülőtér augusztus első felében pár napra leállt, és közel ezer járatot kellett törölni. Az ülősztrájkra válaszul hozott bírósági határozat értelmében a hongkongi repülőtéren tüntetőknek tilos megzavarniuk vagy akadályozniuk az intézmény működését, és csupán az arra kijelölt helyen tartózkodhatnak.

Szombaton megállították a forgalmat a város öt metróvonalán is, miközben a tüntetők megpróbáltak átjutni Hongkong szigetéről a Kowloon-félszigetre. A tiltakozók általában a metrót használják arra, hogy eltűnjenek a rendőrség elől.

Fotó: AFP

Noha a Civil Human Rights Front nevű ellenzéki csoport szombatra meghirdetett demonstrációját a rendőrség nem engedélyezte, aznap mégis több ezer demokráciapárti tüntető vallási körmenetnek álcázott békés felvonulást tartott több központi kerületben. Később néhány csoport kukákból, jelzőtáblákból, utcai szemétből útakadályokat emelt.

A tiltakozókkal kialakult összetűzésben a rendőrök könnygázt, vízágyúkat és gumilövedékeket is bevetettek.

A különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban több mint három hónapja tüntetnek, eredetileg az azóta már felfüggesztett, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet miatt. A több alkalommal milliós tömeget vonzó megmozdulások fokozatosan egyre inkább a Peking által támogatott hongkongi kormányzat ellen fordultak. A demonstrálók a törvénytervezet végleges visszavonásán kívül immár Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását követelik, valamint egy független bizottság létrehozását, amelynek a rendőrök tüntetőkkel szembeni akcióinak kivizsgálása lenne a feladata.

A mintegy 7 millió lakosú város 1997-ben tért vissza kínai fennhatóság alá a brit gyarmati irányítás alól.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.