BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Antiszemita és szélsőjobboldali hátterű lehetett a hallei lövöldöző

A gyilkos nem tudott bejutni a zsinagógába, ezért az utcán ölte meg az áldozatait.

Antiszemita indíttatásra és szélsőjobboldali háttérre utalnak a németországi Halléban szerdán történt lövöldözés körülményei, a cselekményt egy ember követte el – közölte Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter.

Fotó: AFP

A politikus szerdán kiadott közleményében megerősítette, hogy

az esetnek két halálos áldozata és két sebesültje van.

Az elkövető és rendőrök között később tűzpárbaj tört ki:

https://twitter.com/M_Ziesmann/status/1181902603740942336?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1181902603740942336&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.vg.hu%2Fkozelet%2Fkozeleti-hirek%2Flovoldozes-volt-nemetorszagban-1798356%2F

A belügyminiszter a közleménéyben azt írta, egy állig felfegyverzett ember megpróbált behatolni a hallei zsinagógába, amelyben nagyjából nyolcvanan tartózkodtak.

Így a legfőbb zsidó ünnepnap, a jóm-kipúr az idén „fekete nap”

– fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy a lehető legélesebben elítéli a „békés együttélésünk ellen intézett visszataszító támadást”.

Megszólalt Izrael állam- és kormányfője is

Az európai antiszemitizmus újabb megnyilvánulásának nevezte a németországi Halle városának zsinagógája ellen történt támadást az izraeli miniszterelnök. Benjámin Netanjahu hivatalának közleménye kiemelte, hogy a lövöldözés az engesztelés napján történt.

Netanjahu hangsúlyozta: a jóm-kipúr ünnepe a „legszentebb nap népünknek”.

Izrael népének nevében részvétemet nyilvánítom az áldozatok hozzátartozóinak, és mielőbbi felépülést kívánok a sebesülteknek

– fűzte hozzá.Az izraeli kormányfő egyben felszólította a német hatóságokat, hogy a jövőben is határozottan lépjenek fel az antiszemitizmussal szemben.

Reuven Rivlin államfő a Twitter közösségi portálon reagált a történtekre. Mint írta, letaglózták és fájdalmasan érintették a zsidógyűlöletből elkövetett gyilkosságok, amelyeket a zsidók legfontosabb és legszentebb ünnepén követtek el. „Felszólítom Németország és a szabad világ többi vezetőjét is, hogy a jog teljes erejével lépjenek fel az antiszemitizmussal és következményeivel szemben” – tette hozzá üzenetében Rivlin.

Az izraeli elnök hangsúlyozta, hogy folytatni fogják az oktatási és megemlékezi kampányt az antiszemitizmussal szemben, amely fel-feltűnik Európában és a világ más részein is. Rávilágított: fontos megérteni, hogy ez nem egyedül a zsidók problémája, „hanem mindannyiunk megsemmisítésével fenyeget”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.