BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az amerikai béketervvel nincs még minden teljes összhangban

Kételyek támadtak a Donald Trump elnök által előterjesztett közel-keleti rendezési terv életképességével kapcsolatban.

Az arab országok reagálása, valamint az a tény, hogy nem felel meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa több határozatának, kételyt támaszt a Donald Trump elnök által előterjesztett közel-keleti rendezési terv életképességével kapcsolatban – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 orosz állami tévécsatorna egyik vasárnapi műsorában.

Az ENSZ BT-nek egész készlete van vonatkozó határozatokból. Szabad szemmel is látható, hogy ennek a tervnek néhány kitétele nem áll egészen összhangban a BT határozataival

- nyilatkozta Peszkov az orosz elnök tevékenységének kulisszatitkairól szóló, Moszkva, Kreml, Putyin című heti magazinműsorban.

„Látjuk a palesztinok reagálását, látjuk arab országok egész sorának reagálását, amelyek szolidárisak a palesztinokkal a terv elvetése ügyében. Ez feltétlenül arra késztet bennünket, hogy elgondolkozzunk annak életképességén” – tette hozzá.

Az orosz elnöki szóvivő eddigi hivatalos nyilatkozataiban csak annyit mondott, hogy Moszkva „tanulmányozza” az új amerikai béketervet.

Fotó: Mairo Cinquetti/NurPhoto

Ugyanezt mondta azt követően is, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön Moszkvában személyesen tájékoztatta az elképzelésről Vlagyimir Putyin orosz államfőt.

Peszkov elmondta, hogy az izraeli részről kezdeményezett Putyin-Netanjahu talákozót 24 óra alatt hozták tető alá. Trump – Netanjahuval az oldalán – január 28-án ismertette Washingtonban „az évszázad alkujának” nevezett béketervet. A két állam létezésével számoló elképzelés értelmében Izrael elcsatolhatná az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia azon részeit, ahol zsidó telepek épültek, amelyeket az ENSZ törvénytelennek tekint. Izrael részévé válna a Jordán folyó völgyének nagy része is, így a zsidó állam venné körbe a palesztin állam zsidó telepektől szabdalt ciszjordániai részét.

A terv értelmében Jeruzsálem egésze Izrael egy és oszthatatlan fővárosa lenne, a palesztin állam székhelye Kelet-Jeruzsálem egyik peremvárosába kerülne. Izraeli fennhatóság alá kerülne a Templom-hegy és az al-Aksza mecset is, amely az iszlám egyik legszentebb helye, ahol Izrael feladata lenne garantálni a vallásgyakorlás szabadságát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.