BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Virtuális G20-csúcstalálkozót tervez Szaúd-Arábia

Rijád folyamatos kapcsolatban áll a világ 19 legnagyobb gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó csoport tagországaival.

Szaúd-Arábia a G20 országcsoport „rendkívüli virtuális csúcstalálkozóját” tervezi jövő hétre, hogy megvitathassák az új típusú koronavírus-járvány elleni intézkedések összehangolását – közölte az SPA helyi hírügynökség szerdán.

A szunnita királyság elnököl jelenleg a G20-ban. Az SPA szerint Rijád folyamatos kapcsolatban áll a világ 19 legnagyobb gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó csoport tagországaival, és meg szeretné vitatni velük a járvány „társadalmi és gazdasági kihatásait”.

Szaúd-Arábiából eddig 171 fertőzöttet jelentettek.

Iránban az elmúlt 24 órában – a vírus februári megjelenése óta nem látott mértékben – 147-el 1135-re nőtt a halottak száma. Alireza Raiszi egészségügyi miniszterhelyettes szerint ráadásul a fertőzöttek száma is napról napra nő, jelenleg 17 361-nél tart.

Mindemellett pénteken ünneplik

a perzsa újév kezdetét, olyan aggodalmakat gerjesztve, hogy az utazó emberekkel a vírus is tovább terjedhet.

Sokan azonban figyelmen kívül hagyták az egészségügyi tisztségviselők felszólítását, hogy tartózkodjanak a felesleges utazásoktól és a sűrűn lakott térségektől.

Helyszíni beszámolók szerint Teheránban több üzlet is zsúfolásig telve volt vásárlókkal, a főutakon pedig dugók voltak, ugyanis számos család kelt útra más városokba.

Fotó: Aurore BELOT / AFP

Haszan Róháni elnök a nemzetközi bírálatokkal szemben védelmébe vette az Iránban a fertőzés terjedése ellen foganatosított intézkedéseket. Mint mondta, a teheráni vezetés őszinte volt az ország lakosságával, és nem késlekedett a járványügyi helyzetet illetően.

Az iraki vezetés egyhetes kijárási tilalmat rendelt el Bagdadban. A főváros utcái kihaltak voltak, a legtöbb üzlet zárva tartott. Az utcákra csak gyógyszereket, illetve élelmiszert vásárlókat engedtek a hatóságok.

Felfegyverzett iraki rendőrök járőröztek és útakadályokat emeltek a városban.

Egyes síita zarándokok viszont fittyet hánytak a kijárási tilalomra, a rendőrség azonban nem avatkozott közbe.

A fővárosban hónapok óta tüntető kormányellenes aktivisták kollektív közleményben tudatták, hogy felfüggesztik megmozdulásaikat a járványügyi helyzetre tekintettel. Irakban eddig 11 haláleset volt, és 154 fertőzött.

Az egyiptomi hatóságok szerdán megkezdték az üzletek bezáratását, hogy otthonmaradásra késztessék az embereket. Kairóban a kávézók és az éttermek is erre a sorsra jutottak. A biztonsági erők tagjai pedig sürgették a járókelőket, hogy térjenek haza.

Egyiptomból eddig hat halálesetet és csaknem kétszáz fertőzöttet jelentettek.

Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter bejelentette, hogy Arif Alvi elnökkel karanténba vonul orvosa javaslatára, miután Kínában látogattak a héten.

Imran Hán pakisztáni miniszterelnök felszólította az embereket, hogy készüljenek fel a pandémiára, mondván a vírus tovább fog fertőzni az országban.

Ugyanakkor arra kérte az embereket, hogy őrizzék meg hidegvérüket.

Kijelentette: együttes erővel megnyerik a vírussal szembeni küzdelmet.

Pakisztán lezárta az Iránnal és Afganisztánnal közös határait, korlátozta az érkező és induló nemzetközi légijáratok számát, bezáratta az iskolákat és egyetemeket, s betiltotta a tömegrendezvényeket. Március 21-től csak az utazást megelőzően 24 órával elvégzett egészségügyi vizsgálat teszteredményeivel engedik be a külföldről érkező utasokat a repülőtereken.

Pakisztánban 245 fertőzöttről tudni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.