BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkely Béla: nem lehet úgy lezárni az országot, mint az első hullám alatt

A SOTE rektora elmondta: nem tenné kötelezővé a vakcina beadását.

A SOTE rektora szinte biztos benne, hogy a koronavírus-fertőzésnek lesz második hulláma Magyarországon. Erről Merkely Béla az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában beszélt. Ezzel együtt szerinte

még egyszer nem lehet úgy lezárni az országot, mint az első hullám időszakában.

Merkely Béla elmondta:

akkor beszélhetünk fertőzési hullámról, ha a vírus reprodukciós rátája tartósan nagyobb 1-nél, vagyis ha egy megfertőzött legalább 1 vagy annál több új beteget generál.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Merkely Béla szerint több tényező is befolyásolja a második hullám időpontját, amit még nem lehet pontosan meghatározni.

Ha lehűl a levegő, a gyerekek iskolába mennek, a szülők zárt térben dolgoznak, az felgyorsíthatja a fertőzés terjedését.

A második hullámot késeltetheti, ha a lakosság betartja a vírus terjedésének lassítására hozott intézkedéseket, fontos a maszk használata. A rektor arról is beszélt, hogy ha nem hozzák meg időben a korlátozásokat, sokkalta súlyosabb járvány lett volna Magyarországon.

Merkely szerint a vírusnak nem jó a nyári nagy meleg, de nincs ellentmondás e között és az Öböl-menti országok riasztó mutatói között, mert itt a forróság elől zárt térbe, légkondicionált épületekbe menekülnek az emberek, ezekben a terekben pedig nyáron is terjed a vírus. Ott, ahol kontinentális nyár van, és az emberek sok időt töltenek a szabadban, visszaszorult a fertőzés.

Az iskolakezdésről a SOTE rektora azt mondta, figyelni kell arra, hogy az egyetemeken bizonyos létszám, azaz 100 vagy 200 fő fölött ne legyenek előadások, fontos lesz a maszkhasználat és a kézmosás.

Ami az esetleges vakcinát illeti, Merkely Béla elmondta: nem tenné kötelezővé a vakcina beadását, bár megjegyezte: a 65 év fölöttiek és az orvosok esetében érdemes elgondolkodni hogy erősen ajánlott legyen a vakcina. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a gyerekek körében itthon nem volt súlyos koronavírus-eset.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.