BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csalódniuk kellett a nyelviskoláknak

Hiába­ remélte a nyár elején sok nyelviskola, hogy az ősszel behozhatja a járvány­helyzet kapcsán bevezetett korlátozások miatti kieséseket, mára kiderült, hogy ez nem így lesz.

A nyelviskoláknak és a nyelvvizsgáknak a március és május közötti a legerősebb időszak, a korlátozások azonban ezt nagyon erősen visszavetették. A legtöbben nem készültek fel arra, hogy online üzemmódra kapcsoljanak. Bár ma már sok iskolában zökkenőmentes az online oktatás, és a nyelvvizsgák is megoldhatók ebben a formában, a tanulni vágyók száma továbbra is messze elmarad a várakozásoktól.

Látható némi konszolidáció a tavaszhoz képest, de egy átlagos évhez viszonyítva nagyon erős a visszaesés. Már látjuk, hogy szó nincs a nagy tavaszi kiesés utáni visszalendülésről a következő hónapokban

– mondta a Világgazdaságnak Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke. Hozzátette, hogy akiket mentesítettek a nyelvvizsga-kötelezettség alól, azok eltűntek a tanfolyamokról és a vizsgákról is.

A felvételihez szükséges nyelvvizsga visszavonásának hatására sok középiskolás hagyott fel a nyelvtanulás erőltetésével, ami az év elején azonnal érezhető volt. A felvételizők számának februári – csaknem példa nélküli – 20 százalékos esésének hatása pedig a következő hónapokban jelentkezett, hiszen kevesebb felvételiző hajtott a nyelvvizsgáért kapható pluszpontokra. Mindezt tetézte a járványhelyzet. Az év közepére az ágazat egy része csődközelbe került, sok helyen kényszerültek elbocsátásokra. Mivel az idén végzett hallgatók nyelvvizsga nélkül is megkapták a diplomájukat – ami szintén nagy kiesés a piacnak –, a következő egy-két év végzősei is elbizonytalanodtak, és inkább kivárnak, hátha hasonló könnyítésekben lesz részük a járvány miatt. A fertőzöttek számának folyamatos emelkedése ráadásul azokat is elbizonytalanítja, akik egyébként tanulnának nyelvet, de a személyes oktatást részesítik előnyben a társaikkal való zárt térben ülés helyett.

Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

A nyelviskolák piacán szokásosan az augusztus a leggyengébb hónap, de az idei még az eddigieket is erősen alulmúlta, 60-70 százalékos volt a visszaesés

– mondta lapunknak Berényi Milán, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke. Általában szeptember második hetétől erősödik a kereslet, de most még a vírushelyzet is fokozódik, ezért várhatóan az élénkülés is elmarad. „Online nyelvvizsgára továbbra is van lehetőség, de ebből vizsgahelyként kimaradnak a nyelviskolák, mert online vizsgáztatásra csak az országos vizsgaközpontok jogosultak. Ez is jelentős bevételkiesést okoz, miközben a hagyományos, offline vizsgáztatás költségei emelkednek a járványügyi előírások miatt.

Rozgonyi Zoltán elmondása szerint jellemzően az első fél évben vizsgáznak többen, de az idei első fél évben a tavalyinak a felét sem érte el a vizsgázók száma, a nyár körüli csökkenés 20 százalék körüli volt, az őszre várt pedig 20-30 százalékos.

Mivel egy 10 milliárd forintos forgalmat jóval meghaladó ágazatról van szó – plusz a magánoktatás –, ez a nemzetgazdaságnak is probléma.

Közben új felnőttképzési törvényt vezettek be, amely nagy adminisztratív terhet ró az iskolákra és a magántanárokra.

A törvény az egyesület elnöke szerint sok ponton átláthatatlan, ellentmondó és törvénybe ütköző. Az egyesület a jogászai által a törvényekben talált súlyos problémák miatt beadvánnyal fordul az Adatvédelmi Hatósághoz és az alapvető jogok biztosához, hogy vizsgálják meg a törvényt, és szólítsák fel a törvényalkotót annak megfelelő módosítására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.