BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folyamatos változásban a menzapiac

A tanévkezdés óta eltelt időszak tapasztalatai szerint az étkeztető cégeknek minden korábbinál rugalmasabban kell reagál­niuk a gyorsan változó helyzetre.

A vártnál jobban működik a közétkeztetési rendszer, egyelőre sikerült kordában tartani az iskolai életet, amiben oroszlánrésze lehet az ebédidő megnövelése érdekében átalakított csengetési rendnek, a rendszeres fertőtlenítéseknek, a védőtávolság betartásának és a maszk viselésének

– mondta a Világgazdaságnak Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (Vimosz) közösségi étkeztetési szekciójának vezetője. A szeptemberi tanévkezdés óta eltelt időszak tapasztalatai szerint a cégeknek minden korábbinál rugalmasabban kell reagál­niuk a gyorsan változó helyzetre. Ez nem egyszerű, hiszen az étkeztetési folyamat az alapanyag-rendeléssel kezdődik, ezt pedig csaknem egy héttel korábban meg kell tenni, miközben most a járványból adódóan 24 óra alatt is változhat a helyzet.

Sáfár Ferenc szerint ez azt jelenti, hogy nagyon eltérő készletekkel kell dolgozni, az élelmiszerek egy része többször megmarad, ami terheli a környezetet. Ez ellen nem sokat lehet tenni, hiszen bizonyos alapélelmiszerek eltarthatósága 24–72 óra. Előfordult, hogy ezer diák helyett másnapra csak ötszáznak kért ebédet egy intézmény, ahol a felső tagozat számára elővigyázatosságból digitális oktatást rendeltek el.

Elsősorban a magániskolák rendelésállománya hullámzik, mivel ott nagyobb arányú a tesztelés, mint máshol, és több a – sokszor tünetmentes – fertőzött diákról és tanárról szóló hír.

Fotó: Komka Péter / MTI

Az étrendet azonban a pandémia miatt sem alakították át, nem került az alapanyagok közé több tartós élelmiszer, sőt, elkezdődött az egyeztetés a kormányzati döntéshozókkal a közétkeztetés hosszú távú minőségi átalakítása érdekében. Most ugyan árbevétel-kieséssel kell számolniuk a közétkeztetőknek, ám ha a helyzet nem romlik sokat, azaz ha nem rendelik el újra országosan a digitális oktatást, akkor az iskolai közétkeztetők jól és rugalmasan gazdálkodva szolid nyereséggel végig tudják csinálni a tanévet – véli a Vimosz illetékese. Országos körképet, trendeket egyelőre nem tud a szövetség felvázolni. Az biztos, hogy a budapesti és a vidéki helyzet nagyon eltérő. Vidéken nehezebb, ahol a kisvállalkozások és a helyi cégek kisebb tőkeerővel, jellem­zően egy lábon állva, kevésbé stabilak és ütésállók, mint a nagyok.

Az új helyzetben az eddig jól működő logisztika átalakításra szorul, a korábban maximum 10 százalékos mértékben hullámzó rendelésszám helyett a 30-40 százalékos mozgást is kezelni kell, ez állandó kihívás lehet a járvány idején.

A tanév legfontosabb jellemzője a kiszámíthatatlanság, az állandó bizonytalanság, az, hogy bármikor bármi változhat – jellemezte a helyzetet Sáfár Ferenc. Az pedig csak az év végén derül ki, hogy mennyire sikerült alkalmazkodni az új kihívásokhoz. A közétkeztető cégek az első hullámban elkönyvelt bevételkiesés miatt is fokozottan törekszenek a belső üzembiztonságra, saját dolgozóik körében sem kockáztatnak, azonnal betegszabadságra küldik a nem teljesen egészségeseket, és inkább munkaerő-kölcsönzéssel pótolják az ideiglenesen kieső kulcsembereket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.