BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négy településen már káros a levegő

Kifogásoltnak minősítették a levegőhigiéniás indexet a kismértékű szálló por miatt 9 településen.

Négy településen már egészségtelen a levegőminőség a kisméretű aeroszol részecskék magas tömegkoncentrációja miatt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton.

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint Budapesten még nincs „szmoghelyzet”, de ha nő a légszennyezettség forgalomkorlátozás is lehet.

Az NNK tájékoztatása szerint

Kazincbarcikán, Putnokon, Sajószentpéteren és Várpalotán számít egészségtelennek a levegő.

A kép csak illusztráció. Fotó: Shutterstock

Kifogásoltnak minősítették a levegőhigiéniás indexet a kismértékű szálló por miatt

Budapest, Vác, Esztergom, Sopron, Győr, Székesfehérvár, Szeged, Miskolc és Nyíregyháza településeken.

Az NNK kiemelte:

az egészségtelen minősítést kapott településeken nem javasolt hosszabb ideig a szabadban tartózkodni az érzékeny lakosságcsoport számára.

Ezeken a helyeken a légzőszervi betegségben szenvedők számára szükség lehet egyéni védekezésre (például inhalátor használata) is, orvosi javaslat alapján a gyógyszerek adagjának növelésére.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy kedvezőtlen kültéri levegőminőség esetén se feledkezzenek meg a belső légterek, az otthonok rendszeres, gyors szellőztetéséről.

Ismét felhívták a figyelmet arra, hogy az aeroszolrészecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint további káros anyagokat kötnek magukhoz, és elősegítik ezek bejutását a szervezetbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.