BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százezerhez közelíthet a napi fertőzésszám Angliában

Az Imperial College London vizsgálata alapján a napi fertőzések száma kilenc naponta megkétszereződik.

A legújabb szakértői becslések szerint naponta csaknem százezren fertőződhetnek meg Angliában az új típusú koronavírussal.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a szerda estével zárult 24 órában az Egyesült Királyság egészében 24 701 koronavírus-fertőzést szűrtek ki.

Országszerte eddig 30,2 millió koronavírus-tesztet végeztek, és ezek közül szerda estig 942 275 lett pozitív. A patinás Imperial College London egyetem csütörtökön bemutatott tanulmánya azonban azt valószínűsíti, hogy csak Angliában jelenleg naponta valójában 96 ezren fertőződhetnek meg az új koronavírussal.

Fotó: Getty Images

Az egyetemi kutatóstáb 85 971 ember bevonásával végezte el a szűrővizsgálatot október 16. és 25. között, és arra az eredményre jutott, hogy jelenleg az angliai lakosság 1,28 százaléka – vagyis tízezer ember közül 128 – fertőzött. A kutatócsoport hangsúlyozza, hogy az előző vizsgálati forduló végén,

október 5-én még 60 volt a tízezer angol lakosra jutó koronavírus-fertőzöttek száma.

Az Imperial College London szakértői ebből a növekedési ütemből vezették le a napi 96 ezer új fertőződést valószínűsítő eredményt. A stáb számítási módszertana szerint az „R” reprodukciós ráta angliai átlagban jelenleg 1,56, ami azt jelenti, hogy száz fertőzött átlagosan 156 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést. A brit egészségügyi hatóságok becslése szerint a koronavírus-járvány tavaszi tetőzésének idején 3,5 körül lehetett ez a mutató Nagy-Britannia egészében.

Az Imperial College London csütörtökön ismertetett tanulmánya szerint Anglia délnyugati és délkeleti országrészeiben, valamint Londonban az „R” ráta meghaladhatja a kettőt, de a kutatóstáb hangsúlyozza, hogy a reprodukciós mutató lehetséges sávja ebben a térségben igen széles. Az egyetemi vizsgálat kimutatta azt is, hogy

a napi fertőzések száma kilenc naponta megkétszereződik.

Kiürült park Angliában
Fotó: Getty Images

A kutatócsoport kiemeli, hogy korábban 29 naponta kétszereződött a napi koronavírus-fertőzések száma Angliában.

Az egyetem szakértőinek adatai szerint a leggyorsabban az 55-64 év közötti korosztályban emelkedik a fertőzöttek aránya: jelenleg e korcsoport tagjainak 1,2 százaléka fertőzött a korábbi vizsgálatban mért 0,37 százalék helyett. A pozitív koronavírustesztek aránya azonban továbbra is a 18-24 év közötti csoportban a legmagasabb: az Imperial College London becslése szerint e korosztály 2,2 százaléka hordozza az új típusú koronavírust.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.