BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jövőbeli járványok ellen szorosabb európai összefogás kell

A koronavírushoz hasonló egészségügyi vészhelyzetek elleni küzdelem sikere érdekében fokozottabb koordinációra van szükség – mondta az uniós biztos.

A koronavírus-járvány okozta válsághoz hasonló esetleges jövőbeli járványokra való jobb felkészültség és hatékonyabb reagálás érdekben az Európai Unió további lépéseket tesz a kontinens egészségügyi egységének kiépítése felé – közölte Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos.

Sztella Kiriakídisz az unió biztonságosabb egészségi rendszereinek keretére vonatkozó bizottsági javaslatok bemutatásakor közölte,

a jelenlegi járvány és a jövőbeli egészségügyi vészhelyzetek elleni küzdelem sikere érdekében fokozottabb koordinációra van szükség uniós szinten.

Fotó: DURSUN AYDEMIR / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY / AFP

A javaslatok középpontjában a határokon átterjedő súlyos egészségügyi fenyegetésekre vonatkozó jogi keret megújítása, valamint a kulcsfontosságú uniós ügynökségek, nevezetesen az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) válsághelyzetekre való felkészültségének és reagálási szerepének megerősítése szerepel – közölte az Európai Unió biztosa.

The time has come for Europe to build a stronger European #HealthUnion

This includes steps towards a more secure, better-prepared & more resilient EU linked to the current #coronavirus pandemic as well as longer term actions such as the #EUPharmaStrategy & #EUCancerPlan pic.twitter.com/UATUXfrrnD

— EU_HEALTH (@EU_Health) November 11, 2020

Levonjuk a tanulságokat a jelenlegi egészségügyi válságból, és megerősítjük felkészültségünket, illetve a határokon átnyúló egészségügyi veszélyek kezelésére való képességünket

- hangsúlyozta az EU biztos.

A bizottság szerint a tagállamoknak javítaniuk kell az egészségügyi rendszereikre vonatkozó jelentéstételt, amelynek ki kell terjednie egyebek mellett:

  • a rendelkezésre álló kórházi ágyak számára,
  • a speciális kezelésekre,
  • az intenzív betegellátási kapacitásra,
  • az egészségügyi szakemberek számára.
  • A javaslat szerint a bizottság uniós szintű egészségügyi válsághelyzet- és világjárvány-készültségi tervet és ajánlásokat dolgoz ki, amelyek a nemzeti szintű tervek elfogadásához szolgáltatnak alapot. A nemzeti terveket az ECDC és más uniós ügynökségek támogatásával fogják kidolgozni. A terveket az Európai Bizottság és az uniós ügynökségek ellenőrzik majd.

    A mesterséges intelligencia és más fejlett technológiai eszközök felhasználásával uniós szinten megerősített, integrált felügyeleti rendszer jön létre. Közös uniós szükséghelyzet kihirdetése pedig lehetőséget adna a fokozott koordinációra, és lehetővé tenné a válság szempontjából releváns termékek kifejlesztését, felhalmozását és beszerzését – tért ki rá a biztos.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.