BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érkezik hazánkba az orosz oltóanyagminta

Decemberben kismennyiségű szállítmány érkezik az országba az orosz vakcinából a klinikai tesztek elvégzéséhez. Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora közben arról beszélt, hogy decemberben kezdődhetnek az oltások Európában.

Másfél héten belül érkezik Magyarországra a koronavírus elleni orosz oltóanyagminta – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerda este az M1 aktuális csatornán. Szijjártó Péter kifejtette: a Szputnyik nevű vakcina most kapta meg félidős jelentését, amely szerint 92 százalékos a hatékonysága. Kiemelte: ez Magyarország számára jó hír, mert a magyar kormány ennek beszerzéséről előrehaladott tárgyalásokat folytat. Decemberben kismennyiségű szállítmány érkezik a klinikai tesztek elvégzéséhez. Január második felében pedig elkezdődhetnek a nagymennyiségű szállítások – mondta. Hangsúlyozta ugyanakkor:

a magyar kormány továbbra is arra törekszik, hogy minél több forrásból, minél több és minél jobb oltóanyagot szerezzen be, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyenek a magyar emberek.

Közben Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a HírTv-nek adott exkluzív interjúban arról beszélt, hogy jelenleg hét vakcina gyártása is nagyon előrehaladott stádiumban van. Az egyetemi tanár azt is kiemelte, hogy decemberben Európában már oltani fognak. Tájékoztatása szrerint az amerikai Pfizer és a német BioNTech vakcinája mellett van három kínai és egy orosz vakcina, amelyet érdemes tartalékolni, mert ha nem lenne elegendő az EU-beszerzés, akkor érdemes alternatív piacokat is keresni.

Merkely Béla orvosprofesszor – Kép: Teknős Miklós

A beszélgetés során arra is kitértek, hogy a vakcinák között hatalmas különbség van technológiailag. Eltérő, hogy egy oltóanyagot hányszor kell beadni, milyen időszakra ad védelmet, illetve pontosan mi ellen is véd.

Alapvetően most két különböző típusú vakcina van folyamatban. A Pfizeré egy teljesen új technológia, ez egy úgynevezett Messenger örökítőanyag által juttatja be azt az információt, amely a szükséges antitest-képzést elindítja, tehát gyakorlatilag kódolt, vírusfehérje ellenes antitesteket tudunk bejuttatni a szervezetbe. Ez egyébként egy óriási előrelépés lenne. A többi az egy régi, ismert technológia, amikor egy adott vírus fontos fehérjéjével szemben a szervezet aktivizálja magát, saját ellen anyagot termel, és a vírus fehérjéjével szembeni immunizálás akadályozza meg azt, hogy egy súlyos lefolyású fertőzés jöjjön létre

– magyarázta Merkely Béla.

A SOTE rektora kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az új vakcinát egyértelműen beadatná magának. Merkely azt is kiemelte, hogy nem szabad elfelejteni, hogy oltások mennyi emberéletet mentettek meg az elmúlt mintegy 15 évben, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a kezdeti vakcinákhoz képest a mostani technológia egy űrutazással ér fel.

Ahhoz, hogy a járvány megálljon ahhoz két tényező szükséges: mennyi embert tudnak beoltani, illetve hányan estek át a fertőzésen, hiszen ezeknek az összege adja ki a nyájimmunitást. A HírTv az intejrút pénteken 20 óra 30 perctől közli.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.