BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Időben követtük az osztrák példát

Magyarország számára a „laboratórium” Ausztria – mondta tegnap egy interjúban Orbán Viktor a már tavasszal megfogalmazott gondolatot. Beszéljenek a számok.

Bécs október 31-én, szombaton jelentett be újabb szigorító intézkedéseket, amelyek azonban csak november harmadikától, keddtől léptek életbe. Sebastian Kurz „az esetek robbanásszerű növekedésével” indokolta a lépést, ekkor a kilencmilliós Ausztriában majd 105 ezer fertőzöttje és 1109 halálos áldozata volt a koronavírusnak. Valóban meredeken emelkedtek az osztrák mutatók: míg október elején néhány száz, a hónap közepén már négy számjegyű, a bejelentés napján pedig egészen pontosan 5243 új esetet regisztráltak – mutat rá elemző cikkében a Magyar Nemzet.

Fotó: Erich SPIESS / various sources / AFP) / Austria OUT

Az ausztriai szigorítások bejelentésének napján, október 31-én Magyarországon valamivel több mint 75 ezer ember főnél azonosították be a fertőzést, 1750-en haltak bele a betegségbe, és azon a napon 3908 új megbetegedést észleltek (ami ráadásul nagy ugrásnak számított az előző napokhoz képest). Ausztria a 75 ezres betegszámot, valamint a háromezres napi új esetszámot nagyjából október 24-e magasságában, tehát egy héttel előtte lépte át. Most ugorjunk előre az időben! November kilencedikén, a magyar szigorítás kihirdetésének napján Magyarországon 114 ezerre rúgott az összes fertőzés és 5162-re a napi új megbetegedések száma. Ausztria november harmadikán produkált hasonló hat nappal korábban!

Vagyis úgy az összes fertőzés, mint az új megbetegedések számában a magyar adatok tehát nagyjából egyhetes lemaradást mutatnak az osztrákhoz képest – mutatott rá cikkében a Magyar Nemzet.

Ausztria és Magyarország lakossága eltérő, ám ha arányosítjuk a statisztikákat, akkor sem láthatunk mást. A napi új esetszám egymillió főre vetítve október 31-én Ausztriában 582 volt, Magyarországon november 7-én (egy hétre rá!) volt a legmagasabb, 550. A teljes cikk itt olvasható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.