BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyarok fele nem oltatná be magát koronavírus ellen

A legtöbben az esetleges nem ismert mellékhatásoktól félnek.

A magyarok több, mint a fele nem oltatná be magát a koronavírus elleni vakcinával, mivel fél az esetleges mellékhatásoktól, ráadásul szerintük túl kevés idő állt rendelkezésre a védőoltás kifejlesztésére – ez derült ki a Marketing Professzorok decemberi COVID-19 vakcina kutatásából.

A szakemberek december végére, január elejére datálják a hazai koronavírus elleni oltóprogram elindulását, ugyanakkor az emberek közel fele biztosan nem fogja magát beoltatni, 27 százalékuk pedig még nem tudja

– állapította meg a kutatás.

Az online felmérést eddig 1212 magyar felnőtt töltötte ki az interneten, és a válaszokból jelenleg úgy tűnik, hogy a magyarok nem igen bíznak a vakcinációban.

Érdekes, hogy azok, akik már átestek a COVID-19 betegségen, még kevésbé nyitottak a lehetőség iránt, az ő válaszaikból kiderült, hogy 54 százalék biztosan nem fogja kérni a védőoltást, további 27 százalékuk pedig még nem döntötte el.

Fotó: AFP

Az oltásellenesség hátterében többféle tényező állhat a kutatás szerint, amelyet érdemes átgondolni minden olyan kommunikációs szakembernek és orvosnak, aki valamilyen szempontból részt vesz a koronavírussal és az oltással kapcsolatos tájékoztató kampányokban.

A felmérésből tisztán kitűnik, hogy a magyarok fele nem tartja igazán súlyos betegségnek a koronavírus okozta fertőzést.

A megkérdezettek 56 százaléka értékelte 8-as, 9-es, 10-es fokozattal a COVID-19 vírus okozta járvány veszélyességét egy 1-től 10-ig terjedő skálán.

Minden negyedik válaszadó szerint a vírus ugyan létezik, de nem veszélyesebb, mint az influenza.

A válaszadók 62 százaléka pedig úgy véli, hogy azért kell betartani az óvintézkedéseket, mert ez egy olyan veszélyes vírus, aminek jelenleg nem is értjük teljesen a működését és mechanikáját.

A kutatási eredményekből kirajzolódik, hogy az emberek 78 százalékának közvetlen ismerősei között már előfordult a betegség, de csak egy ötödüknek volt olyan fertőzött ismerőse, aki nem élte túl a koronavírussal való találkozást.

A legtöbben az esetleges nem ismert mellékhatásoktól félnek (66 százalék), míg sokan úgy érzik (64 százalék), hogy túl rövid idő állt rendelkezésre az oltás kifejlesztésére.

Az oltásra hajlandó magyarok egyharmada az amerikai vakcinában bízik, az orosz oltóanyagot csupán 8 százalék tartja megfelelőnek, a védőoltásért pedig a legtöbben semmit, vagy csak igen kevés pénzt (1000-5000 forint közötti összeget) fizetnének.

Bár a szakemberek egyöntetűen hangsúlyozzák, hogy a járványnak és az azzal járó szigorú korlátozási szabályoknak csupán csak a társadalom megfelelő átoltottsága vethet véget, ez még nem igazán épült be a köztudatba. A magyarok egyelőre jobban tartanak a vakcinációtól, mint magától a betegségtől és a járványügyi intézkedésektől.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.