BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedden hallgatják meg Biden pénzügyminiszter-jelöltjét

Kiegyensúlyozottabb lehet a Fed és az elnöki adminisztráció viszonya Janet Yellen pénzügyminiszteri kinevezésével.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) volt elnökét jelölte Joe Biden a pénzügyminiszteri posztra, s az új elnök hivatalba lépése előtt egy nappal tartják a Szenátus pénzügyi bizottsága előtt a meghallgatását. Amennyiben a Szenátus jóváhagyja a jelölését, Yellen lesz az első hivatalosan kinevezett miniszter az új adminisztrációban.

Biden pénzügyminiszter jelöltje, Janet Yellen 2014-2018 között töltötte be a jegybankelnöki tisztséget, vagyis a 2008-as pénzügyi válság utáni gazdaságélénkítő program végén.

Elnökségét az óvatos monetáris szigorítás jellemezte, melynek során visszafogta a jegybank kötvényvásárlásait, s kisebb kamatemeléseket hajtott végre.

Bár a válságkezelés során a piacra öntött pénz „felporszívózására” elnöksége alatt nem került sor, mégis számos bírálat érte, hogy túl szigorú, s hogy lazább monetáris politikával hamarabb talpra állt volna az amerikai gazdaság.

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Elemzők abban bíznak, hogy Yellen pénzügyminiszteri kinevezésével Jerome Powell Fed-elnök viszonya kiegyensúlyozottabb lesz Bidennel és adminisztrációjával, mint amilyen a jelenlegi elnökkel volt. Donald Trump még jóval a koronavírus-járvány kitörése előtt, havi rendszerességgel ostorozta a jegybankot, amiért szerinte túl magasan tartják a kamatszintet, amit szerinte 0 százalékra kellene csökkenteni.

A jelenlegi Fed elnök, Jerome Powell kinevezése 2022 februárjában jár le, a jelölésre jövő ősszel kerülhet sor, s esetleges újabb 4 évre való jelölése nagyban függhet attól, hogy mennyire lesz sikeres a válságkezelés, illetve az együttműködés a Pénzügyminisztériummal.

Több piaci elemző is bízik benne, hogy Powellnek újabb 4 évre bizalmat szavaznak, mivel ez segítené a kiszámíthatóságot és a folytonosságot monetáris politikai oldalról. Az amerikai jegybankelnökök megbizatása négy évre szól, de a mindenkori elnök korlátlan alkalommal újra jelölheti további négy éves időszakokra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.