BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb tudományos siker az NNK laboratóriumában

A hatóság laboratóriumában sikerült a Nagy-Britanniából induló új, fertőzőbb koronavírus-variánst is kitenyészteni.

Tudományos áttörés történt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumában, ugyan is a tavaly év végén Nagy-Britanniában megjelent koronavírus mutánsát sikerült kitenyészteni

– közölte az NNK a Világgazdasággal. A koronavírus brit mutációja 50-70 százalékkal gyorsabban fertőz, jellemzően a fiatalokat érinti jobban, de a betegség lefolyása nem súlyosabb. A mutánst egyébként január 13-án mutatták ki magyarországi betegekben.

Fotó: MTI/NNK

Az új variáns kitenyésztése lehetőséget ad arra, hogy elkezdődjenek azok a virológiai vizsgálatok, amelyek szükségesek a vírus viselkedésének jobb megértéséhez. A vírus tenyésztésével, az élő víruson végzett vizsgálatok lehetővé teszik, hogy a magyar vakcinafejlesztésbe, a vakcina hatékonysági vizsgálatokba bevonható legyen ez a koronavírus variáns is – közölte az NNK.

A hatóság hozzáteszi, ez a variáns jelenleg több mint 60 országban van jelen, az NNK Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában Kis Zoltán vezette munkacsoportnak sikerült az új variánst először kimutatnia.

Az NNK veszélyes kórokozókkal foglalkozó Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában 2020. márciusában sikeresen izolálták a SARS-2 koronavírust is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.