BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Facebook fizethet a hírekért

A Facebook visszaengedi a híreket a platformjára Ausztráliában, és fizet a tartalomért. A kormánnyal kötött megegyezés várhatóan világszerte új bevételeket hoz majd a hírek előállítóinak, de csak egy fejezet az internetes óriások szabályozásáról folyó heves vitákban.

Módosítja az ausztrál kormány a törvényjavaslatot, amely arra kötelezi a Facebookot, hogy fizessen a platformján megjelenő hírekért. Cserébe a közösségimédia-óriás beleegyezett:

külön megegyezések szerint fizetni fog a tartalomszolgáltatóknak, és visszaengedi az ausztráliai előfizetők oldalaira a letiltott híreket.

A Facebook kontra Ausztrália csörtét szerte a világban lélegzet-visszafojtva figyelték az internetes multik helyi jövedelmeinek újraosztását fontolgató hatóságok. Nem véletlen, hogy a precedensértékű konfliktusban

a Facebook keményen odacsapott a törvénytervezet miatt. Pont egy hete blokkolni kezdte platformján a déli kontinens híreit, hogy megmutassa, neki kevésbé van szüksége rájuk, mint az ausztráloknak.

A precedens nélküli blokád világszerte felhördülést keltett, hiszen sok ember alapvető közszolgálati információkat is a közösségi médiából merít. A helyi hírmédia adatait elemző cég, a Chartbeat szerint az ausztrál híroldalak forgalma azonnal 13 százalékkal csappant meg, külföldi olvasóik körében pedig 30 százalékkal.

Fotó: Lionel BONAVENTURE / AFP

A megegyezés után a Facebook és az ausztrál kormány is győzelmet hirdetett, pedig számos kérdés maradt nyitva.

Campbell Brown, a Facebook alelnöke úgy nyilatkozott: a módosított szabályok szerint azokat a hírkiadókat támogathatják majd, akiket ők választanak ki. Most tárgyalások indulnak a tartalomszolgáltatókkal, de a kormány még mindig dönthet úgy a későbbiekben, hogy ezek eredménye nem elégséges.

A világ figyel, az ausztrál precedens lavinát indíthat. Kanada már a múlt héten jelezte, hogy az ausztrálhoz hasonló jogszabályt készít elő. Az Egyesült Királyság is olyan új szabályok megalkotására készül, amelyek segítenek újra kiegyensúlyozni a viszonyt a kiadók és az online platformok közt. A francia szerzői jogi szabályozás is kikényszeríti a tárgyalásokat.

A napokban a Google jelentette be, hogy egyeztetéseket indít a spanyol híripar szereplőivel, mivel szeretné visszaállítani a Google News szolgáltatást. Ezt 2014-ben azért állította le Spanyolországban, mert olyan törvény született, amelynek alapján fizetnie kellett volna a hírekért. Azért kényszerül erre, mert a spanyol kormány júniusra meghonosítani készül az Európai Unió 2019-es szerzői jogi direktíváját. Ennek értelmében a Google-nak és a Facebooknak amúgy is fizetniük kellene, de a különalkukra marad lehetőség.

A jövő zenéje, mekkora rést üt a folyamat az óriások büdzséjén, mindenesetre a Reutersnak nyilatkozó internetszakértők vegyesen értékelték a megegyezést Canberrával. Tama Leaver, az ausztráliai Curtin Egyetem professzora szerint a konfliktus nagy károkat okozott a Facebook reputációjának Ausztráliában, a módosított törvény pedig otthagyta a fegyvert a pénzügyminiszter asztalán, hogy szükség esetén beavatkozzon. Paul Budde független ausztrál elemző szerint azonban a Facebook nyert, mivel nem kell megváltoztatnia az üzleti modelljét. A globális vita az internetes óriások társadalmi szerepéről, hatalmáról és jövedelmeiről biztosan folytatódik. William Easton, a Facebook ausztráliai és új-zélandi ügyvezető igazgatója 320 millió amerikai dollárra becsülte annak az évi 5,1 milliárd kattintásnak a piaci értékét, amelyet a hírgyártók Ausztráliában kapnak a platformtól, miközben a hírek csak a 4 százalékát teszik ki a felhasználóknál megjelenő posztoknak. „A közösségimédia-óriás kiadó is, nem csak technológiai platform” – írta ezzel szemben Timothy L. O’Brien, a Bloomberg véleménycikkírója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.