BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az új mutánsok ellen tesztelik a Moderna vakcináját

A gyártó tovább növeli koronavírus oltóanyaggyártó kapacitásait. Amerikában tesztelik a vakcinát az új variánsok ellen.

A Moderna megküldte az Amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézetnek (NIH) a koronavírus új variánsa ellen kifejlesztett vakcinajelöltjét klinikai vizsgálatok céljából. A gyártó további befektetéseket eszközöl azért, hogy növelni tudja koronavírus oltóanyaggyártó kapacitásait – írja a cég közleményében.

A vakcinagyártó leszállította az elsőízben Dél-Afrikában azonosított vírusvariáns, a SARS-CoV-2 ellen kifejlesztett vakcinajelöltjét az Amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézetbe klinikai vizsgálatok céljából.

A vállalat a közelmúltban felbukkant vírusvariánsokkal szemben két megközelítést fogadott el:

  • Megvizsgálják az emlékeztetőoltások hatékonyságát a semlegesítő immunitás növelése terén.
  • Továbbá ellenőrzik, hogy mennyire hatékony új oltásként szeronegatív embereknek (vagyis olyanoknak, akiket még nem oltottak be).
  • Fotó: CHANDAN KHANNA / AFP

    A Moderna három módszert fog megvizsgálni az emlékeztetőoltásokkal kapcsolatban:

  • Egy variáns-specifikus emlékeztetőoltást, amely a Dél-Afrikában felfedezett vírusvariánsra épül.
  • Egy többértékű emlékeztetőoltást, amely egyetlen oltásban egyesíti a Moderna már engedélyezett, első vírustörzs elleni vakcináját és az újat.
  • A Moderna COVID-19 vakcina újabb oltása emlékeztetőoltásként, 50 µg dózisban.
  • A vállalat megvizsgálja, mennyire hatékony új oltásként szeronegatív embereknek (vagyis olyanoknak, akiket még nem oltottak be).

    Reményekkel telve kezdték el a vírusvariánsra kifejlesztett vakcinajelöltjük klinikai vizsgálatait, miközben hálásak a NIH-nek, hogy továbbra is együttműködhetnek velük a járvány elleni küzdelemben – mondta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója.

    A Moderna további befektetéseket eszközöl azért, hogy növelni tudja koronavírus oltóanyaggyártó kapacitásait.

    A jövő évre várhatóan 1,4 milliárdra növekszik a 100 μg dózisú vakcina gyártási kapacitása.

    Az új befektetésnek köszönhetően több készülhet a Moderna jelenlegi koronavírus elleni oltóanyagából és alkalmassá teszi a gyártást arra, hogy rugalmasan alkalmazkodjon a vírusvariánsok ellen kifejlesztett emlékeztetőoltások iránti kereslethez – írja a közlemény.

    A 2021-re tervezett gyártási mennyiséget 700 millió dózisra emelték, de a vállalat azon dolgozik, hogy akár 1 milliárd dózist is képes legyen leszállítani.

    A Moderna pozitív visszajelzést kapott az FDA-től (Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala) arra a javaslatára, hogy tölthessen több dózist egyetlen injekciós üvegbe, és a vállalat jelenleg olyan terven dolgozik, amely szerint minden egyes injekciós üveg legfeljebb 15 dózis vakcinát tartalmazzon a jövőben.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.