BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megérkezett 40 ezer Szputnyik V vakcina

Az oltási munkacsoport hamarosan a szakrendelőkkel is felveszi majd a kapcsolatot – mondta György István.

Megérkezett Magyarországra 40 ezer adag Szputnyik V koronavírus elleni vakcina

– mondta Müller Cecília országos tiszifőorvos az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, ez húszezer ember oltásához elegendő oltóanyag, a vakcinákat a Hungaropharma telephelyeire szállítják. A pandémiával kapcsolatban elmondta, hogy bár kedvezőek a járványügyi adatok, de a szennyvízadatokból az látszik, hogy újra emelkedett a koronavírus örökítő anyaga a szennyvízmintákban Kecskeméten és Nyíregyházán is.

Eddig ötféle oltóanyag engedélyezése történt meg Magyarországon.

Eddig nyolc Pfizer/BioNtech és két Moderna szállítmány érkezett, ezek mellett 6,5 millió adag AstraZeneca vakcinát kötött le Magyarország, az EU-nál pedig összesen 19,7 millió adag vakcinát foglaltuk le – hangsúlyozta Müller Cecília.

A nyugati vakcinákon kívül a Szputnyik V oltásból egymillió ember oltásához elegendő vakcina érkezik, a kínai Sinopharmtól pedig 2,5 millió ember oltásához elegendő vakcina jön hamarosan Magyarországra.

Fotó: Dwi Anoraganingrum/Geisler-Fotopress/AFP

A jelenlegi oltási program keretében a héten a háziorvosoknál a legidősebbek oltása kezdődhet el

– mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője.

Hozzátette: az első két legveszélyeztetettebb csoport – az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonokban, szociális intézményekben dolgozók és élők – beoltását lezárták.

Az egészségügyi dolgozók többségét, 93 százalékát beoltották, az idősotthonokban több mint 82 ezer dolgozó és gondozott kapta meg a koronavírus elleni vakcinát.

A héten 1080 praxis között osztanak szét 10 800 Moderna vakcinát, ez praxisonként tíz ember oltásához elegendő, emellett 5400 praxisnak pedig ki kell választani 6-6 idős embert, akiket pedig a megyei oltópontokon oltanak majd be.

Hozzátette: hamarosan a szakrendelőkkel is felveszik a kapcsolatot, hiszen a koronavírusra regisztráltak oltási programjának összehangolása nagy szervezőmunkát igényel.

Szijjártó Péter a Facebook oldalán az orosz vakcinával kapcsolatban elmondta, a kormány Moszkvában megállapodott arról, hogy egymillió ember oltásához elég, kétmillió ampulla orosz oltóanyag érkezik Magyarországra három hónap alatt.

Az első, negyvenezer ampullát tartalmazó szállítmány a Nemzeti Népegészségügyi Központba kerül, ahol a szakemberek elvégzik a még szükséges teszteket. A magyar emberek ezután kaphatják meg a vakcinákat az oltási terv szerint – ismertette.

Hozzátette:

minél előbb kapják meg a veszélyeztetett csoportok az oltást, annál előbb lehet feloldani a korlátozó intézkedéseket.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy „a központosított brüsszeli vakcinabeszerzés kudarcot vallott”, ami európai emberek életét és az európai gazdaság mielőbbi újraindítását teszi kockára, ezért a kormány új beszerzési források után nézett.

Ebben Magyarország volt az első, de valószínűleg nem marad az egyetlen az Európai Unióban, hiszen a nyilatkozatok alapján már Nyugat-Európában is sürgetik az orosz és a kínai oltóanyag vizsgálatát – vélekedett a miniszter.

Regisztráció védőoltásra

 

Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra.

Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet.

Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.