BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiszivárgott a brüsszeli terv: leállítanák a vakcinaexportot

Csökkentenék az oltóanyagok EU-n kívüli országokba irányuló exportját a belső ellátási hiány enyhítése érdekében.

Az Európai Unió új sürgősségi szabályozást dolgozott ki, melynek fontos eleme, hogy csökkentik az oltóanyagok EU-n kívüli országokba (így Nagy-Britanniába is) irányuló exportját a belső ellátási hiány enyhítése érdekében – adta hírül a New York Times.

Ha a szabályozás véglegessé válik, akkor a következő hat hétre fog vonatkozni, és

az unióban gyártott koronavírus-vakcinák exportjának visszafogását jelenti majd a járvány harmadik hulláma által okozott kihívások hatékonyabb kezelése miatt.

A törvénytervezet szerdán kerül a nyilvánosság elé. Az új szabályok várhatón megnehezítenék az EU-ból kilépett Nagy-Britannia ellátását is.

A szigorúbb szabályok előzményei között érdemes megjegyezni, hogy az AstraZeneca-oltóanyagok behozatala a januári termelési problémák miatt akadozott, így a cég jelentősen csökkentette az EU-ba érkező adagokat. Ugyanakkor a Pfizer- és a Moderna-oltásokra is hatással lehet a bevezetendő szabály.

Nem csak a briteket érintené érzékenyen az exportcsökkentés, az EU-s vakcinák második legnagyobb megrendelője Kanada, a harmadik helyen pedig Izrael áll. Utóbbi ország oltási programja rendkívül előrehaladott fázisban tart már, így valószínűleg őket rázná meg legkevésbé a hiány.

Az évszázad válságában vagyunk, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az európai emberek minél előbb oltáshoz jussanak

– mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az emberi élet, a polgári szabadságjogok és a gazdasági jólét egyaránt az oltás sebességétől függenek

– tette hozzá.

Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP

A szabályozás az Egyesült Államokat nem érinti különösebben érzékenyen, hiszen mindeddig kevesebb mint egymillió adag vakcina érkezett az országba az EU-ból.

A Biden-kormány korábban bejelentette, hogy a három engedélyezett amerikai gyártó – a Pfizer-BioNTech, a Moderna és a Johnson & Johnson – elegendő adagot biztosított ahhoz, hogy május végére az ország teljes felnőtt lakosságát beolthassák, ráadásul ezek többségét az Egyesült Államokban található üzemeikben gyártják. Az USA inkább exportálja a vakcinakomponenseket az EU-ba, nem pedig behozza.

A szabályozás ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a gyógyszergyártók a már lekötött szerződéseiket teljesítsék.

Az unió februárban és márciusban 40 millió adag vakcinát exportált 33 országba, ezek közül 10 milliót az Egyesült Királyságba, 4,3 milliót pedig Kanadába. Az EU közel 70 millió adag oltóanyagot tartott meg magának és osztott szét a 27 tagország között, de a tömeges oltási kampányok megvalósítása így is gyakran akadozik.

Az Európai Uniót és a tagországok kormányait is folyamatosan kritikák érik amiatt, hogy a lezárások és a növekvő esetszámok ellenére az oltási program az EU országaiban nem a várt ütemben halad.

Fotó: Daniel Leal-Olivas / AFP

Miközben Izraelben a lakosság 60 százaléka már legalább egy adag oltást kapott, az Egyesült Királyságban ez az arány 40, az Egyesült Államokban pedig 25 százalék, addig

az Európai Unióban mindössze a lakosság 10 százaléka jutott el legalább az első vakcináig.

Bár az Európai Bizottság által tervezett új szabályozás még több körben módosulhat a véglegesítés előtt, a tisztviselők szerint nem valószínű, hogy ezek érdemi változtatások lennének, és

a jogszabály várhatóan gyorsan hatályba fog lépni.

Ugyanakkor valószínűleg bizonyos mértékű mérlegelési lehetőséget megenged majd a szabály, azaz nem lesz teljes és általános exporttilalom.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.