BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkely Béla szerint májusra túl leszünk a nehezén

Gyorsan terjed a brit mutánsvírus, sokkal jobban kell vigyázni.

A brit mutánsvírus gyors terjedése miatt elkerülhetetlen volt a korlátozó intézkedések szigorítása, egyre többen kerülnek súlyos, életveszélyes állapotba, és a napi halálozási szám is emelkedett – mondta az Origónak Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora szerint

a bevezetett szigorítások és a folyamatos oltás hatására májusra túl leszünk a nehezén.

Hozzátette: gyorsan emelkedik a súlyos lefolyású esetek száma, mára már többen vannak lélegeztetőgépen, mint ahányan novemberben voltak. Merkely Béla szerint indokoltak a szigorítások, mert így lehet csökkenteni a személyes érintkezések számát.

Az óvintézkedések hatására 3-4 hét múlva már kedvezőbb adatokat kell látnunk. Ha minél többen megkapják az oltást, akkor húsvétot követően túl lehetünk a nehezén

– mondta.

Merkely Béla
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A szakember kiemelte: az igazolt fertőzöttek számában jóval többen fertőződhettek meg a vírussal,

a valódi átfertőzöttség arány akár többmilliós is lehet.

Úgy becsüli, hogy ha hárommillióan megkapják legalább az első oltást, akkor érezhető lesz a védettség kialakulása.

Merkely Béla hangsúlyozta, hogy azok sem lehetnek biztonságban, akik átestek a fertőzésen, a gyógyulás után hat hónappal ugyanis csökkenhet a szervezetben az ellenanyag mennyisége. Ennek jelentősége klinikailag még nem tisztázott.

Felhívta a figyelmet, hogy

a vírus brit mutánsa sokkal fertőzőképesebb, emiatt pedig még jobban figyelni kell a szabályokra.

A koronavírus.gov.hu oldalon található adatok szerint eddig 1 107 791 ember kapta meg az oltás első adagját, 317 906-en pedig már a második dózist is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.