BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oltást kapnak a BKK, a MÁV és a Paksi Atomerőmű dolgozói

A Janssen egyoltásos vakcinája április második felében megérkezhet Magyarországra – jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A járvány mostani szakaszában a gyors terjedés miatt az operatív törzs és az oltási munkacsoport úgy döntött, hogy hatodik körben megkezdik az egyes kritikus infrastruktúrákban dolgozók oltását is – jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Megkezdték a BKK érintett dolgozóinak a védőoltási programját, valamint a Paksi Atomerőmű és a villamosipari vállalat munkavállalói is megkapják a vakcinát, emellett pedig a MÁV-nál és a GYSEV-nél dolgozókra is hamarosan sor kerül

– mondta Müller Cecília. A Világgazdaság értesülése szerint a NAV dolgozóinak oltása is elkezdődik a napokban.

Már ötszázan jelentkeztek önkéntesnek az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) által meghirdetett program keretében a koronavírusos betegek ápolására – tájékoztatott Müller Cecília, s hozzátette: ők olyan szakemberek, akiknek valamilyen egészségügyi szakképesítésük van, bizonyos mértékben egészségügyben jártas személyek.

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Hangsúlyozta: azért, hogy racionalizálják az egészségügy működését, centralizálni kell az erőforrásokat.

A holnaptól hatályos kormányrendelet azt a célt szolgálja, hogy a megyei kórházak, az egyetemi klinikai központok és a fővárosi centrumkórházak szakmai irányítás alá kerüljenek, a szak- és szükség esetén a háziorvosi rendelőkben dolgozó orvosok is behívhatók, ha a háziorvosi szakvizsga mellett más szakvizsgájuk is van.

A járvány adatait ismertetve elmondta, már 1 696 000 a beoltottak száma, ebből 494 520-en már a második oltást is megkapták. Kiemelte: a járványügyi adatok még minden tekintetben szárnyalnak, az egészségügyi ellátórendszerben napról napra emelkednek a számok. Az elmúlt 24 órában 7587 új fertőzöttet azonosítottak, és elhunyt 249 beteg. A kórházakban 11 805 főt ápolnak, közülük jelenleg 1423-an vannak lélegeztetőgépen. A lakosság koronavírus elleni átoltottsága 16,8 százalékos – tette hozzá.

Az új oltásokkal kapcsolatban elmondta, a kínai és az indiai vakcina is vektorvakcina.

Korcsoporti eloszlás szerint a Covid–19-betegek száma:

  • 40–49 évesek 23 százalék,
  • 50–59 évesek 17 százalék,
  • 30–39 évesek 15 százalék,
  • 20–29 évesek 12 százalék.
  • Területi érintettség tekintetében Magyarországon a települések 99 százalékban van koronavírusos beteg.

    Hozzátette: egyelőre zajlanak a tárgyalások, hogy ezeket az oltásokat is használhassa Magyarország, s ezeknek is ugyanazon az engedélyeztetési folyamaton kell végigmenniük, mint a Szputnyik V-nek és a Sinopharmnak. Kérdésre válaszolva elmondta: a Janssen egyoltásos vakcinája április második felében érkezhet meg Magyarországra, a mennyiségről nem tudott információkat adni a tisztifőorvos.

    A szennyvízadatokat ismertetve kiemelte, hogy egy picit javulnak az adatok.

    A 11. héten a szennyvízben mért koronavírus örökítőanyagának mennyisége stagnált, de Salgótarjánban, Tatabányán és a Budapest környéki öt vizsgált település mintáiban csökkenést tapasztaltak. A fertőzöttek átlagos életkora 46 év, 55 százalékuk nő, 45 százalékuk pedig férfi.

    Regisztráció védőoltásra

    Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

     

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.