BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A romániai vállalatok háromnegyedét meglopják

Az alkalmazottak úgy befolyásolják a vállalati döntéshozatalt Romániában, hogy az általuk ellenőrzött cégek kapjanak megrendeléseket.

A romániai vállalatok több mint háromnegyedét meglopják, megkárosítják alkalmazottaik - erre derített fényt egy hétfőn közzétett elemzés. 

Az üzleti szféra számára kockázatelemzéseket végző Corporate Intelligence Agency felmérését hétfőn ismertette az Agerpres hírügynökség. 

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Az elemzés szerint 

az állami intézmények, a vállalatok és a civil szervezetek évente a bevételeik öt százalékát veszítik el az alkalmazottaik csalása miatt. Mint közlik, a csalásokat esetenként éppen a menedzserek, vagy akár a cégtulajdonosok hajtják végre. 

Az elemzés a Kelet-Közép-Európában legelterjedtebb csalási formák között a különböző típusú összeférhetetlenségeket említette. Az alkalmazottak úgy befolyásolják a vállalati döntéshozatalt, hogy az általuk ellenőrzött cégek kapjanak megrendeléseket. A banki kölcsönök manipulálása, és a vállalati levelezés belső segítséggel történő károsítása, a vállalat eszközeinek a saját célra történő felhasználása is szerepel a károkozási típusok felsorolásában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.