BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bármelyik légi menekítés Afganisztánból az utolsó lehet

Közben a tálibok kijelentették, hogy lehetővé teszik a nőknek az oktatást, a lányoknak a tanulást, és elismerik a sajtószabadságot.

Ausztrália miniszterelnöke kedden arra figyelmeztetett, hogy a kabuli repülőtérnél a helyzet megjósolhatatlan maradt, és bármelyik légi menekítés az utolsó lehet Afganisztánból.

Scott Morrison a Nine Network tévében beszélt azt követően, hogy Ausztráliának eddigi legnagyobb menekítő műveleteként sikerült 650 embert elvinnie kedd reggelre Afganisztánból, a kabuli repülőtérről.

Ez volt a legnagyszerűbb éjszakánk

– mondta.

A műveletben Ausztráliának négy, Új-Zélandnak pedig egy katonai repülőgépe vett részt. A két ország eddig összesen 1700 főt menekített ki Afganisztánból, köztük félszáz afgán atlétát.

Fotó: AFP

Elismerik a sajtószabadságot

A tálibok jó kapcsolatokat akarnak fenntartani Japánnal, és azt remélik, hogy Tokió hamarosan újranyitja bezárt kabuli nagykövetségét – közölte a Kyodo hírügynökséggel Szuhail Sahin, a tálibok szóvivője, aki újonnan megerősítette, hogy

a hatalomra került mozgalom lehetővé teszi a nőknek az oktatást, a lányoknak a tanulást, és elismeri a sajtószabadságot.

A Dohában székelő szóvivő a WhatsApp üzenetküldő alkalmazáson keresztül írásban válaszolt kedden a Kyodo által feltett kérdésekre.

Sahin szerint a tálibok nagyra értékelik a japán nem kormányzati szervezetek afganisztáni tevékenységét. Szavatolni fogják az országban lévő japánok, a nagykövetségen és civil szervetekben tevékenykedők életének és vagyonának biztonságát, és nem fogják bántalmazni azokat sem, akik együttműködtek az Egyesült Államokkal. A nők folytathatják a tanítást az iskolákban, ahol a lányok is tanulhatnak.

A nőknek hasonló jogaik lesznek, mint más országokban, feltéve, ha viselnek hidzsábot (hajat takaró fátylat).

A szóvivő közölte azt is, hogy a mozgalom elismeri a sajtószabadságot, és a külföldi média számára lehetővé teszi, hogy tudósítson Kabulból vagy bárhonnan az országból.

A japán nagykövetséget a tálibok kabuli bevonulásának napján zárták be, a személyzetet két nappal később evakuálták Dubajba.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni államfő elmenekült az országból. A tálibok két nappal később közölték, hogy büntetlenséget biztosítanak minden állami tisztviselőnek, és felszólították őket, hogy térjenek vissza munkahelyükre. Bátorították a nőket, hogy csatlakozzanak az új kormányhoz. A tálibok közölték, hogy békés kapcsolatok fenntartására törekszenek más országokkal, tiszteletben tartják a nők jogait az iszlám törvények keretében.

A tálibok ígéretei ellenére sokan tartanak attól, hogy hatalomra kerülésükkel visszatérnek az 1996 és 2001 közötti hatalmuk idején életben volt szigorú iszlám törvénykezéshez (saría). Akkor egyebek mellett megtiltották a nők munkavállalását, a bűncselekményeket pedig gyakorta kivégzéssel vagy végtaglevágással büntették.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.