BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Támogatja Ukrajna NATO- és EU-tagságát Lengyelország és Litvánia

A három ország vezetője hétfőn írta alá az erről szóló nyilatkozatot.

Nyilatkozatot írt alá Ukrajna euroatlanti integrációs törekvéseinek támogatásáról Volodimir Zelenszkij ukrán, Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök hétfőn a nyugat-ukrajnai Hutában megtartott találkozójukon. 

Zelenszkij a találkozó után kifejtette: a most aláírt közös nyilatkozatban rögzítették, hogy Lengyelország és Litvánia egyértelműen támogatja Ukrajna EU- és NATO-csatlakozását, továbbá az orosz agresszió elleni küzdelmét – számolt be a Korreszpondent.net hírportál.

Fotó: Shutterstock

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy a három ország közös állásponton van a kulcsfontosságú kérdésekben. Kitért arra, hogy Ukrajna elsődlegesen a vele szomszédos országokkal igyekszik szorosabb kapcsolatok kialakítására. 

A közös sajtóértekezleten Zelenszkij újabb, Ukrajna elleni orosz információs támadásnak minősítette azokat a híreket, melyek szerint Oroszország atomfegyvereket telepíthet Fehéroroszországba. Megjegyezte, hogy az efféle ijesztgetések Ukrajna számára már megszokottakká váltak. 

Andrzej Duda az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint ismételten hangot adott azon véleményének, hogy Oroszország áll a Fehéroroszország és uniós szomszédjainak határainál kialakult migrációs válság mögött. 

Beszélt az Ukrajna határainál összevont orosz csapatokról is. Leszögezte, hogy a NATO-tagállamoknak semmi esetre sem szabad engedniük a szövetség további keleti bővítésének leállítására vonatkozó orosz zsarolásnak. A lengyel államfő szerint a NATO-tagállamoknak ellenultimátumot kell adniuk Moszkvának. 

A lengyel államfő leszögezte: Ukrajna biztonsága alapvető fontosságú, ezért szomszédjainak és a NATO-országoknak készen kell állniuk arra, hogy segítsék védelme megerősítésében, mindent el kell követniük annak érdekében, hogy Oroszország ne támadja meg Ukrajnát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.