BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Enyhült a világjárvány, de mennyire biztonságos az utazás? Itt vannak a válaszok

Az amerikai orvosok eltérő álláspontot képviselnek azt illetően, mennyire biztonságos az utazás a világjárvány enyhülésével.

Milliókat oltottak már be a koronavírus elleni vakcinával, kapták meg az emlékeztető oltást és gyógyultak fel az omikron variáns okozta koronavírus-fertőzésből. Az orvosi közösség egy része őket nevezi szuperimmunisnak a Covid-19-cal szemben. A CNBC orvosi szakértőket kérdezett meg arról, hogy a járvány enyhülésével mennyire biztonságos az utazás.

A súlyos megbetegedés kockázata a beoltott és a betegségből felgyógyult emberek esetében meglehetősen alacsony

– véli Dale Fisher, a szingapúri Nemzeti Egyetemi Kórház csoportvezető főorvosa. Úgy látja, hogy az emberek inkább az utazással járó kellemetlenségek miatt nem utaznak, mintsem az egészségük féltése miatt: a beoltott utazók még mindig megbetegedhetnek az utazásuk során, vagy törölhetik az utazásukat, ha a repülés előtt pozitív Covid-tesztet produkálnak – tette hozzá. Fisher szerint az utazás már nem jelent akkora Covid-kockázatot, mint egykor, mivel az omikron variáns ma már a világ bármely pontján jelen van:

Bárhová is megyünk, továbbra is ki vagyunk téve a koronavírussal való megfertőződés kockázatának. Az emberek túlnyomó többségénél azonban csak egy enyhe tüneteket fog okozni a vírus, ha egyáltalán tüneteket okoz

 – mondta.

Fotó: Shutterstock

Dr. Patrice Harris, az Amerikai Orvosi Kamara korábbi elnöke és az eMed vállalat vezérigazgatója úgy látja, még nem érkeztünk el a világjárvány végéhez:

A kórházi ellátásra szorulók száma ugyan csökken, de még mindig napi 2400 halálesetet regisztrálnak az Egyesült Államokban 

– emlékeztetett.

Harris nem beszél le senkit sem az utazásról, ugyanakkor azt ajánlja, hogy az emberek alkalmazzák az eddigi jól bevált gyakorlatokat, és ügyeljenek a fizikai távolságtartásra. Harris szerint az immunhiányos embereknek továbbra is nagyobb elővigyázatossággal kell élniük.

Ez a vírus nagyon ravasz, és minden egyes fordulatnál becsapott minket. Mindig fennáll a veszélye egy másik változat megjelenésének, valamint az úgynevezett hosszú Covid kialakulásának, még enyhe fertőzéseket követően is

 – mondta.

Fotó: Shutterstock

Azok, akik egészségesek, mindhárom oltást felvették és az omikron-fertőzésből is felgyógyultak, biztonságban kell érezniük magukat, ha utazni szeretnének – mondta Stefanos Kales, a Harvard Medical School és a Harvard T.H. Chan School of Public Health professzora. Kales úgy véli, hogy itt az ideje túllépni a világjárványon, és úgy kezelni a vírust, ahogy az influenzát vagy a megfázást kezelnénk.

Cyrille Cohen professzor, az izraeli Bar-Ilan Egyetem immunterápiás laboratóriumának vezetője szerint azonban még túl korai lenne kijelenteni, hogy a beoltott és a meggyógyult emberek teljesen védettek. Harrishez hasonlóan ő is aggódik az új változatok megjelenésének veszélye miatt. Úgy véli, az utazók nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg egy új, eddig még ismeretlen változattal. Az aktuális variánstól is függ, hogy az úgynevezett "szuperimmunitással" rendelkező személyek mennyire súlyosan betegednek meg. Ez mindig az immunrendszer és a kórokozók közötti versenyről szól – fejtette ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.