BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hajlandó lemondani NATO-csatlakozási szándékáról Ukrajna, ha ezzel elkerüli a háborút

Kérdés, hogy Vlagyimir Putyin megelégszik-e ezzel az engedménnyel, hiszen Moszkva követelései ennél szélesebb körűek, így az összes 1997 után csatlakozott ország NATO-tagsága csípi az orosz elnök szemét.

A Nagy-Britanniába delegált ukrán nagykövet, Vadim Prisztajko szerint hazája hajlandó lemondani NATO-csatlakozási szándékáról, ha ez az ára annak, hogy elkerülje a háborút Oroszországgal – írja a Reuters.

A nagykövet úgy fogalmazott, hogy Ukrajna kész rugalmasan kezelni ezen szándékát, különösen az országa felé irányuló fenyegetés és zsarolás hatására. Ukrajna nem tagja az észak-atlanti szövetségnek, de még 2008-ban ígéretet kapott arra, hogy idővel csatlakozhat.

Fotó: STR/NurPhoto / NurPhoto via AFP

Putyin szerint Ukrajna erősödő kapcsolatai a katonai szervezettel lehetőséget nyújtanak arra, hogy Oroszország ellen irányuló NATO-rakétákat telepítsenek az országba. Ezért szerinte Oroszországnak nyilvánvalóvá kell tennie, hogy ez egy olyan vörös vonalat jelent, amit nem engednek átlépni.

Moszkva több mint 100 ezer katonát és nehézfegyvereket vont össze Ukrajna környezetében az elmúlt hónapokban, ami az Egyesült Államok és a NATO szerint egy invázió előkészülete, ám az oroszok ezt tagadják. Ugyanakkor Oroszország garanciát szeretne kapni arra, hogy a NATO nem terjeszkedik tovább keletre, valamint szeretné az idő kerekét is visszaforgatni, és a szövetséghez 1997 után csatlakozó államok – köztük Magyarország – tagságát is megszüntetni.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akivel megállapodtak, hogy igyekeznek diplomáciai megoldást találni a krízisre. Biden vasárnap egyébként Vlagyimir Putyinnal is tárgyalt telefonon, kevés eredménnyel.

Hétfő reggel Prisztajko ismét megszólalt, és – szemben korábbi megszólalásával – arról beszélt, hogy Ukrajna nem gondolja újra szándékát a szövetséghez történő csatlakozásra, az továbbra is cél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.