BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó Péter közölte, hány magyar kért védelmet Ukrajnában és Oroszországban

A külügyminiszter a Facebook-oldalán adott nyilatkozatot élő videóban.

„Nehéz nap a mai. Reméltük, hogy a mi nemzedékünknek soha nem kell megtapasztalni, azt amit az előttünk járó nemzedékeknek sajnos itt Közép-Európában meg kellett tapasztalni. A szomszédságunkban háború tört ki. Magyarország kiáll Ukrajna mellett, Ukrajna területi szuveneritása mellett és elítéljük Oroszország katonai akcióját” – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtök esti élő videójában a Facebookon. 

A tárcavezető kiemelte: a kormány továbbra is mindent megtesz, hogy megvédje az országot és a magyar embereket a háború hatásaitól és mindent megtesznek annak érdekében, hogy Magyarország ne keveredjen bele ebbe a háborús konfliktusba. 

Ukrajna légterét teljesen zár alá vették, a polgári repülés nem enegedélyezett. A Wizz Airnek négy repülője maradt Ukrajnában, de magyarok nincsenek közöttük. Az evakuálás most légi úton kizárt. Közúton is szinte lehetetlen. 

A magyar nagykövetség Kijevben továbbra is teljes létszámban működik, szeretnének mindenkinek segítséget nyújtani, aki hozzájuk fordul. 60 telefonhívást tudtak fogadni, amikor éltek a vonalak és épp nem az alagsorban voltak, ugyanis amikor megszólalnak a szirénák, le kell vonulniuk. Kárpátalján áttértek a katonai igazgatásra, a kormányzó vezetésével. 

Ukrajnában jelenleg 191-en, Oroszországban 154-en tartózkodnak olyan magyar állampolgárok, akik konzuli védelemre regisztráltak. 

Velük tartja a kapcsolatot a konzuli szolgálat. Vannak olyan kamionosok, akik nehéz helyzetbe kerültek a határzárak miatt, itt is mindent megpróbál a magyar kormány, hogy biztonságos helyre jussanak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.