BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Terroristák menedékévé válhat Mali

Franciaország kivonja csapatait az országból, ami destabilizálja az afrikai Száhel-övezetet.

Franciaország kivonja katonai erőit Maliból, ami azzal fenyeget, hogy biztonsági vákuum keletkezik az afrikai Száhel-övezetben, ahol a francia vezetésű csapatok közel egy évtizede küzdenek az iszlamista terrorista csoportok ellen és eddig sikeresen lefojtották az etnikai konfliktusokat.

A döntés előzménye a tavaly májusi katonai puccs, mely után az Európai Unió szankciókat vezetett be, s Franciaország felfüggesztette a szegény afrikai országnak nyújtott pénzügyi támogatásait, míg Mali az idei év elején kiutasította a francia nagykövetet. 

Az ország új vezetői azt ígérték, hogy öt éven belül új választásokat terveznek. Bár a nemzetközi elvárás szerint néhány hónapon belül ki kellene írni a választásokat. 

Fotó: EUROPRESS/AFP

Franciaországnak 4600 katonája van a Száhel-övezetben, a többségük Maliban állomásozik. Más európai országok mintegy 800 különleges műveleti katonát vezényeltek a térségbe, s Kanadának is van ott egy kisebb katonai egysége. Franciaország most azt tanulmányozza, hogyan helyezzék át erőiket a régió más országaiba. 

Macron elnök szerint a mali kivonulás 4-6 hónapot vehet igénybe. 

Amerikai külügyi tisztviselők attól tartanak, hogy az ország az iszlamista terrorista csoportok menedékévé válik. Az Egyesült Államok logisztikai és hírszerzési támogatást nyújtott Franciaország hadműveleteihez Maliban a határon túlról.   Korábban az USA szorosan együttműködött a mali kormánnyal a terrorizmus elleni küzdelemben, de ezt az együttműködést egy másik, 2020 augusztusi puccs után leállította. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.