BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajnába látogat Boris Johnson

A brit miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyal. A közeljövőben nőhet a Baltikumban állomásozó brit csapatok száma is.

A Downing Street szóvivőjének ismertetése szerint Boris Johnson kedden Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyal az orosz-ukrán határon kialakult feszültségről.

A miniszterelnöki szóvivő kiemelte, hogy Nagy-Britannia az ukrán szuverenitás elkötelezett támogatója, és a brit fegyveres erők 2015 óta 22 ezer ukrán katonának tartottak önvédelmi kiképzést. Emellett a brit kormány az ukrajnai jogállamiság védelmében és a korrupció elleni fellépésben is aktívan részt vesz, erősítve Ukrajna képességét arra, hogy ellenálljon a rosszakaratú, antidemokratikus befolyásoknak.

Fotó: Jessica Taylor / AFP

A Downing Street 88 millió font (38 milliárd forint) értékben hagyott jóvá ezen célokra új finanszírozást. A támogatás céljai között szerepel annak elősegítése is, hogy Ukrajna csökkenthesse függését az orosz energiahordozó-szállításoktól. 

A szóvivő megerősítette azt is, hogy Boris Johnson a héten telefonon tárgyal majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A brit kormányfő a tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: minden ukránnak joga van arra, hogy maga döntse el, miként kormányozzák országát. Nagy-Britannia barátként és demokratikus partnerként továbbra is kiáll Ukrajna szuverenitása mellett azokkal szemben, akik e szuverenitás megsemmisítésére törekszenek. Emellett 

sürgette Oroszországot, hogy lépjen vissza egyet, párbeszéd útján keressen diplomáciai megoldást és kerülje a további vérontást.

London már a hétvégén közölte, hogy jelentősen növekedhet a brit katonai jelenlét az európai kontinensen, mindenekelőtt Kelet-Európában. A csapaterősítés elsősorban a Baltikumra összpontosítana, például az Észtországban állomásozó brit katonai kontingens létszáma a kétszeresére emelkedhet és védelmi fegyverzet is érkezhet az országba. Jelenleg több mint 900 brit katona tartózkodik Észtországban.

A brit miniszterelnök elrendelte, hogy a brit fegyveres erők készüljenek fel alakulatok kivezénylésére Európa egész területére már a következő napokban, annak biztosítására, hogy Nagy-Britannia képes legyen szárazföldi, tengeri és légi támogatást nyújtani NATO-szövetségeseinek. Liz Truss külügyminiszter ugyanakkor kijelentette: rendkívül valószínűtlen brit harcoló alakulatok Ukrajnába küldése.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában szintén határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a NATO-erők Ukrajnában közvetlen fegyveres konfrontációba kerülhetnek-e az orosz hadsereggel. Stoltenberg is külön kiemelte: a NATO-nak nincsenek tervei arra, hogy harcoló alakulatokat küldjön Ukrajnába.

Kifejtette: a száz százalékos biztonsági garancia – amelynek alapján ha egy NATO-országot támadás ér, arra az egész szövetség reagálna – a NATO-tagországokra vonatkozik, Ukrajnára nem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.