BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az oroszok szerint egymilliárd dollárt költöttek információs háborúra az ellenfeleik

Azt állítják, egyedül a keresőmotorok eredményeinek manipulálásra 700 ezer dollár megy el.

Az Oroszország ellen az általa kirobbantott ukrajnai háború kezdete óta folytatott információs kampány költségei meghaladhatják az 1 milliárd dollárt, a napi költségek pedig elérhetik a 21-24 millió dollárt – jelentette ki Jekatyerina Mizulina, a Kremlhez közeli Oroszországi Közösségi Kamara tagja, a Biztonságos Internet Liga szervezet igazgatója újságíróknak szerdán Moszkvában.

Fotó: Jevhen Maloletka

Mizulina szerint a közösségi hálózatokban a liga szakértői 5,4 millió, a háborúra vonatkozó hamis üzenetet fedeztek fel, a bucsai „provokációval” – ukrán civil lakosok meggyilkolásával – kapcsolatos hamis hírek terjesztésére pedig ezidáig 46 millió dollárt fordítottak. A tájékoztatás értelmében a szervezet megfigyelése 41 orosz és külföldi médium publikációira terjed ki. 

A liga vezetője azt mondta, hogy az általa idézett

szakértők szerint a YouTube-on és a Google AdSense platformján napi 5 millió dollárt fordítanak hamis és félretájékoztató hirdetések megvásárlására, a Twitteren pedig további 2 milliót.

Mizulina azt állapította meg, hogy egyedül a keresőmotorok eredményeinek manipulálásra 700 ezer dollár megy el. Sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a keresési rangsorolásba a Google mellett az orosz Yandexen is belenyúlnak. 

Mizulina azt mondta, hogy – általa meg nem nevezett szereplők – naponta körülbelül 3 millió dollárt költenek több mint hatezer, az Oroszország elleni információs támadásban részt vevő szakember kifizetésére. Közlése szerint

a világ nagy PR-cégei és tanácsadó ügynökségei csaknem 4 millió dollárt fordítanak a háborúval kapcsolatos történetek létrehozására, népszerűsítésére és terjesztésére.

Az orosz és külföldi bloggerek naponta körülbelül 2 millió dollárt kapnak a tisztségviselő szerint. 

Az oroszokat megcélzó hívás- és üzenetáradat költsége naponta körülbelül 300 ezer dollár lehet a Biztonságos Internet Liga igazgatójának megállapítása szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.