BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trump azt állítja, megfenyegette Putyint Ukrajna miatt

A volt amerikai elnök kitartott azon állítása mellett, hogy meg tudta volna akadályozni Ukrajna orosz invázióját.

Donald Trump korábbi amerikai elnök kitartott azon állítása mellett, hogy meg tudta volna akadályozni Ukrajna orosz invázióját egy hétfőn, Piers Morgan új műsorának bevezető epizódjában sugárzott interjúban – számolt be az Indepenedent.

Trump az interjú során ragaszkodott azon állításához, megfenyegette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy ha lerohanja Ukrajnát, akkor annak súlyos ára lesz. 

Megmondtam neki, hogy mi lesz a válaszunk, mire ő azt mondta: »Tényleg?« Én pedig azt mondtam: »Tényleg!«

 – állította. 

Úgy megfenyegettem, ahogy még soha

– tette hozzá.

Fotó: SAUL LOEB / AFP

Trump kárhoztatta Putyint amiatt is, hogy Moszkva nukleáris megtorlással fenyegetőzött. A volt amerikai elnök a beszélgetés során „n betűs szóként” hivatkozott a nukleáris fegyverre, ami azért volt szokatlan, mivel a köznyelvben a feketékre használt rasszistának számító jelző emlegetésére használják az „n betűs szó”-t. 

N szónak hívom. Mindig az »n betűs szót«, a nukleáris szót használja. (...) Nem lenne szabad ezt tennie. Napi szinten használja

– mondta Trump.

Azt mondanám neki, hogy sokkal több és sokkal erősebb atomfegyverünk van, mint neked, és soha többé ne használd ezt a szót. Soha nem használhatod a nukleáris szót. Ha megteszed, akkor problémáink lesznek

– közölte.
 

Trump kijelentései azt követően hangzottak el, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója már több mint két hónapja zajlik, miután Moszkva nem foglalta el Kijevet, és az orosz erők átcsoportosítását sokak szerint azért hajtották végre, hogy az orosz erőket Ukrajna délkeleti részének elfoglalására irányítsák.

A volt elnök még néhány nappal az orosz invázió kezdete előtt dicsérte Putyint, hogy milyen zseniális ötlet volt Ukrajna keleti területeit független államoknak kikiáltani, majd úgynevezett békefenntartókat beküldeni az ország területére. Trump az interjúban elismételte a már korábban is kifejtett véleményét, hogy ez a háborús konfliktus sosem fordulhatott volna elő, ha ő maradt volna az elnök. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.