BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zelenszkij: az új szankcióknak igazán fájdalmasnak kell lenniük

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a háború 56. napján tartott videobeszédében azt mondta, hogy az Európai Unió hatodik szankciócsomagot tervez Oroszországgal szemben - közölte a BBC.

"Azon dolgozunk, hogy ez valóban fájdalmassá tegyük az orosz katonai gépezet és az orosz állam egésze számára" - mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy "nagyon alapos tárgyalásokat folytatott" Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével védelmi és pénzügyi kérdésekről, valamint a tovább Oroszorsázggal szembeni szankciókról.

A szankciók különösen az orosz energiaszektort, bankszektort, exportot, importot és szállítást kell korlátozzák. 

- mondta Zelenszkij. Az ukrán elnök megismételte az orosz olajszállítások teljes embargójára vonatkozó felhívását is.

Zelenszkij arról beszélt Charles Michellel, hogy "az európai élelmiszer- és energiaválság veszélye fenyegeti", valamint az ukrán mezőgazdasági export újraindításának lehetőségét, és megakadályozza, hogy Oroszország "megzsarolja Európát".

A találkozó előtt az Európai Tanács elnöke meglátogatta csapatával a kijev melletti Borodjankát, és "saját szemével látta, milyen pusztítást történtek". "Béke nélkül nem lehet igazság" - mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy az orosz hadsereget és parancsnokokat háborús bűnökben fogják bűnösnek tekinteni.

"Minden nevez, minden lakcímet, minden bankszámlát – mindent megtalálunk." - tette hozzá vidóüzenetében.

Az Egyesült Államok szerdán több tucat magánszemély és szervezet – köztük egy orosz kereskedelmi bank és egy kriptovaluta bányász cég – ellen vetett ki szankciókat, abban a reményben, hogy kizárja Moszkva lehetőségét, hogy elkerülje az ukrajnai orosz invázió miatti szankciókat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.