BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két osztrák miniszter is lemondott

Benyújtotta lemondását hétfőn Karl Nehammer osztrák kancellár koalíciós kormányának két néppárti (ÖVP) minisztere. Elisabeth Köstinger mezőgazdasági és turisztikai miniszter és néhány órával később Margarete Schramböck gazdasági miniszter jelentette be, hogy távozik posztjáról. Köstinger azzal indokolta lépését, hogy új fejezetet akar nyitni az életében, bár jelezte, folytatni akarja politikai karrierjét. Hangsúlyozta, lemondását már azóta tervezte, hogy Sebastian Kurz volt osztrák kancellár tavaly visszavonult. 

Köstinger a volt kancellár bizalmasának számít, aki októberben mondott le, miután az ügyészi hivatal bejelentette, hogy több ember, köztük Kurz ellen is nyomozást indított vesztegetés és befolyással üzérkedés gyanújával. Schramböck nem fűzött indoklást a lemondásához. Ugyanakkor a minisztert ismételten bírálatok érték elhibázottnak tartott politikai intézkedései és nyilatkozatai miatt. 

Egyelőre nem világos, hogy a lemondások további változásokat vonhatnak-e maguk után Nehammer kabinetjében, aki közölte, hogy a megüresedett miniszteri posztok kérdését a napokban rendezni fogja. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) jelenleg a Zöldekkel alkot törékeny koalíciót, amely ismételten támadások alatt áll a különböző korrupciós vizsgálatok és a növekvő megélhetési költségek miatt. Május elejei közvélemény-kutatási adatok szerint Nehammer pártja, az ÖVP a szavazók mindössze 24 százalékának támogatásával bír, míg az ellenzéki szociáldemokraták (SPÖ) a voksok 28 százalékát tudhatják magukénak. Az SPÖ és a szintén ellenzéki jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) új választásokat követelt hétfőn. 

Jörg Leichtfried, az SPÖ frakcióvezető-helyettese a nap folyamán arról beszélt: Köstinger távozása azt jelenti, hogy már a kormány tagjai sem hisznek többé a néppárti-zöld koalíció fennmaradásában. Hírügynökségek felidézik, hogy a két miniszter lemondása az Osztrák Néppárt május 14-i kongresszusa előtt történt, amelyen Nehammer hivatalosan is váltja Kurzot a párt elnökségi tisztségében.

Tavaly őszi bukása óta először adott interjút a volt osztrák kancellár

Sebastian Kurz a Kronen Zeitung című lapnak elmondta: kizárt, hogy visszatérjen a politikába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.