BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyáron indulhat az ukrán ellentámadás, de ehhez még további fegyverek kellenének

Június közepéig biztosan nem lesz képes Ukrajna ellentámadást indítani, hogy kiűzze az orosz megszállókat.

Még hosszú heteket kell arra várni, hogy Ukrajna képes legyen hatékony ellentámadást indítani az inváziós orosz erők ellen. Ezt Volodomir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója mondta a Reuters hírügynökségnek. Június közepéig egyelőre nem is szerepel napirenden a terv, addig még több fegyvert szeretne begyűjteni Ukrajna a nyugati országoktól. 

17 March 2022, Schleswig-Holstein, Schwesing: A combat-ready Patriot anti-aircraft missile system of the Bundeswehr's anti-aircraft missile squadron 1 stands on the airfield of Schwesing military airport. Some units of the squadron are already on their way to Slovakia to reinforce NATO's eastern flank. Photo: Axel Heimken/dpa (Photo by AXEL HEIMKEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AXEL HEIMKEN / AFP

Olekszej Aresztovics tájékoztatása szerint az sem várható, hogy Oroszország bármilyen áttörést elérhet május 9-ig, a győzelem napjáig. Mint ismert: ez a dátum kiemelten fontos az oroszoknak, ekkor győzték le ugyanis a második világháborúban a náci Németországot és kvázi fejezték be a harcokat Európában. Sokak szerint ennek megünneplésén tervezi Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelenteni, hogy immár háborúban állnak Ukrajnával, noha a Kreml szóvivője nemrég cáfolta ezeket a híreket. 

Tagadja a Kreml, hogy hadat üzennének Ukrajnának

Nyugati hírszerzők szerint erre készül Vlagyimir Putyin, de Moszkva szerint ez nonszensz.

Kijev szerint jelenleg tovább folynak a harcok az ország déli és keleti részein, de sehol sem sikerült komolyabb sikereket elérniük az oroszoknak. A figyelem most Mariupol utolsó bástyájára, az Azovsztal acélműre összpontosul, ahol a maradék ukrán védők alaposan beásták magukat. 

Fokozódnak a mariupoli acélmű elleni támadások, az ukrajnai Donyec-térség sorsa a tét

A mariupoli Azovsztal acélgyár az ukránok utolsó bástyája a földig rombolt kikötővárosban.

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.