BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elkeserítő hír: nyár végéig már esély sincs az ukrajnai békére

Erről David Arakhamija, az ukrán békedelegáció vezetője beszélt egy amerikai rádióadónak.

Augusztus végénél előbb biztosan nem tér vissza a tárgyalóasztalhoz Ukrajna. Az orosz TASZSZ hírügynökség szerint erről beszélt a Voice of America nevű rádióadónak David Arakhamija, aki tavasszal az ukrán delegációt vezette az oroszokkal való béketárgyalásokon. Arakhamija szavai szerint tehát biztosan nem lesz béke Ukrajnában ezen a nyáron, vagyis még hónapokig tarthat az öldöklés. A főtárgyaló ráadásul arra számít, hogy a harcok intenzívebbé válhatnak. 

Nem akarjuk megosztani a terveinket az oroszokkal, de valószínűleg néhány területen ellentámadásba lendülünk majd 

– mondta Arakhamija az interjúban, majd kérdésre, hogy Ukrajna mikor áll készen a béketárgyalások folytatására azt mondta: augusztus végén. 

UKRAINE INVASION
Fotó: NurPhoto via AFP

Oroszország és Ukrajna között április elején szakadtak meg a béketárgyalások, miután nem sikerült dűlőre jutnia a feleknek. Pedig az oroszok szerint már nagyon közel voltak a megállapodáshoz, de akkor Kijev hirtelen kifarolt az egészből. 

Áprilisban csak egy hajszál választotta el a feleket a békétől

A békemegállapodás 75 százalékban készen volt az orosz delegáció vezetője szerint.

Azt, hogy nyár végén hol tartanak majd a frontvonalak, egyelőre nem tudni, de Arakhamija ezúttal is leszögezte, hogy Ukrajna egyetlen négyzetméternyi területéről sem hajlandó lemondani. Ennek ellenére hajlandóak kompromisszumot kötni. 

Például nem hozzuk fel néhány évig a Krím-félsziget helyzetét. Szóval ez a megállapodás nem katonai úton lesz kivívva, hanem diplomáciai módon. Mi készen állunk egy ilyen kompromisszumra

– tette hozzá a főtárgyaló. 

 

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.