BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Finnország felkészült az orosz támadásra, a végsőkig harcolnak majd

Legalább olyan hatékonyak lehetnek majd, mint az ukránok.

Finnország megvédi magát és készen áll egy esetleges orosz invázióra. Erről beszélt Timo Kivinen tábornok, a finn hadsereg vezetője, miután az egyre növekvő orosz fenyegetésről kérdezték. Mint ismert: Helsinki és Moszkva között azután mérgesedett el a helyzet, miután Finnország jelezte, csatlakozni akar a NATO-hoz. 

Ez egyelőre még nem jött össze, mert Törökország vétót emelt ellene, de várhatóan sikerül majd elsimítani a nézeteltérést a következő hetekben. 

Hogy akkor mit lép majd Oroszország, azt nehéz megjósolni, de Finnország mindenesetre gőzerővel fegyverkezik és gyakorol, hogy kemény ellenállást tudjon majd kifejteni, ha az oroszok megindítanák az inváziót. 

A legfontosabb védelmi vonal a fejekben van. Ezt most az ukránok is bizonyítják 

– mondta Kivinen. 

Fotó: AFP

Finnország a második világháború óta szinte állandó háborús készültségben van, hiszen nem egyszer kellett megvédeniük már előtte sem hazájukat az oroszoktól az 1300 kilométer hosszú közös határvonalon. 

Kivinen elmondása szerint a finnek speciálisan úgy alakították ki a védelmi rendszereiket, hogy azon az oroszok ne, vagy csak irtózatos veszteségek árán tudjanak áttörni. A tábornok ígérete szerint legalább olyan hatékonyak, ha nem még hatékonyabbak lehetnek a finnek, mint amilyenek most az ukránok. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.